Dziś na obiad nie miałam zbyt wiele czasu, dlaczego postanowiłam przygotować danie szybkie i łatwe w przygotowaniu.
- mąka
- sól
- biały ser
- jajko
- cynamon
- cukier
- tłuszcz
Sposób przygotowania:
- Wsypujemy mąkę do miski.
- Kruszymy biały ser.
- Dodajemy szczyptę soli.
- Wbijamy jajko.
- Ugniatamy ciasto.
- Stolnicę posypujemy mąką.
- Tworzymy 2 kule.
- Rękoma rozwałkowujemy jedną z nich w rulon.
- Rozgniatamy na płasko.
- Nacinamy ciasto z góry na dół i w drugą stronę.
- Kroimy szagówki o szerokości ok. 3-4 cm.
- Zagotujemy wodę ze szczyptą soli.
- Szagówki wrzucamy do wrzącej wody.
- Czekamy, aż wypłyną.
- Gotujemy jeszcze 3-4 min.
- Przetapiamy tłuszcz.
- Szagówki odcedzamy, polewamy tłuszczem, możemy posypać cukrem i cynamonem.
Smacznego !
Bardzo lubię to danie. 😊
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, a jaka nazwa... :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają.
OdpowiedzUsuń