Galaretkowy torcik kojarzy mi się z dzieciństwem, gdyż zawsze jak miałam urodziny, czy imieniny i miała przyjść większa ilość gości to mama właśnie go robiła.
Potrzebne składniki:
Sposób wykonania:- Wlewamy 2 szklanki wody. Powoli wsypujemy galaretkę. Cały czas mieszamy.
- Wkładamy do zimnej wody, a zaś do lodówki, aby się bardzo mocno zgętła. To samo robimy z pozostałymi 2 galaretkami.
- Wlewamy 4 śmietany do miski.
- Wsypujemy szklankę pudru cudru.
- Wlewamy pół szklanki mleka.
- W 1/2 szklance mleka rozpuszczamy 1 opakowanie żelatyny.
- Gotujemy na małym ogniu.
- Żelatyna staje się plynna.
- Wlewamy ją do śmietan.
- Galaretki kroimy w kostki. Dodajemy do śmietan.
- Dodajemy sok z cytryny.
- Całość mieszamy.
- Wylewamy do tortownicy.
- Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego !
Lubię ten torcik, jest bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńTego typu torcik jest bardzo smaczny. 😊
OdpowiedzUsuńmyślę, że u mnie to byłby hit, dzieciaki ostatnio mają fazę na galaretki
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy, ponieważ są nie tylko smaczne, ale i również łatwe w przygotowaniu! Z chęcią przyrządzę taki deser w niedalekiej przyszłości, ale póki co muszę skończyć remont kuchni. Dobrze, że zamówiłam już sprzęt do wyspy kuchennej.
OdpowiedzUsuń