środa, 13 maja 2020

Galaretkowy torcik doskonały na przyjęcie

Galaretkowy torcik kojarzy mi się z dzieciństwem, gdyż zawsze jak miałam urodziny, czy imieniny i miała przyjść większa ilość gości to mama właśnie go robiła.



Potrzebne składniki:
  • 3 galaretki,
  • 1 cytryna, 
  • 4 małe śmietany, 
  • 1 op. żelatyny, 
  • 1 szklanka cukru pudru, 
  • 1/2 litra mleka 

Sposób wykonania:
  1.  Wlewamy 2 szklanki wody.  Powoli wsypujemy galaretkę. Cały czas mieszamy.
  2. Wkładamy do zimnej wody, a zaś do lodówki, aby się bardzo mocno zgętła. To samo robimy z pozostałymi 2 galaretkami.
  3. Wlewamy 4 śmietany do miski.
  4. Wsypujemy szklankę pudru cudru.
  5. Wlewamy pół szklanki mleka.
  6. W 1/2 szklance mleka rozpuszczamy 1 opakowanie żelatyny.
  7. Gotujemy na małym ogniu.
  8. Żelatyna staje się plynna.
  9. Wlewamy ją do śmietan.
  10. Galaretki kroimy w kostki. Dodajemy do śmietan.
  11. Dodajemy sok z cytryny.
  12. Całość mieszamy.
  13. Wylewamy do tortownicy.
  14. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego !

4 komentarze:

  1. Lubię ten torcik, jest bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego typu torcik jest bardzo smaczny. 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. myślę, że u mnie to byłby hit, dzieciaki ostatnio mają fazę na galaretki

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie przepisy, ponieważ są nie tylko smaczne, ale i również łatwe w przygotowaniu! Z chęcią przyrządzę taki deser w niedalekiej przyszłości, ale póki co muszę skończyć remont kuchni. Dobrze, że zamówiłam już sprzęt do wyspy kuchennej.

    OdpowiedzUsuń