Gruszki w occie w tym roku robiłam po raz pierwszy. Słyszałam bardzo pochlebne opinie o tym przetworze, więc postanowiłam wypróbować ;)
Sposób wykonania:
- Wodę zagotować z cukrem, goździkami i cynamonem. Wlać 3/4 szklanki octu. Doprowadzamy do wrzenia.
- Gruszki wkładamy w ćwiartkach do słoików i zalewamy octem.
- Gotujemy 1 h na bardzo małym ogniu.
- Pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego !
O rany, ale mi przypomniałaś! Jak byłam mała, to na tony jadłam gruszki i śliwki w occie, pycha:)))
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć :)
UsuńW... occie? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak to smakuje...
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób to się dowiesz;p Ja też nie wiem, bo jeszcze nie jadłam :)
UsuńTakie gruszki super smakują jako dodatek do obiadu , np. do mięs!
OdpowiedzUsuńO, super !
Usuńjej napad na sklep warzywny widze:-p skradziono same gruszki:-p. Nigdy tego nie jadłam, a prezentuje sie ciekawie.
OdpowiedzUsuńWystaczyło na działce jedno drzewo obrabować :) Ja też nie jadłam, ale rodzice już smakowali i zrobiliśmy ;p
Usuńnie doczytałam się ile wody do tej zalewy
OdpowiedzUsuń