Powidła śliwkowe uwielbiam od dzieciństwa ;) Doskonale nadają się, jako nadzienie,np. do pączków, ale równie smaczne są jedzone oddzielnie ;D
Sposób przygotowania:
Potrzebne składniki:
- Wlewamy do garnka pół szklanki wody.
- Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki, wyjmujemy pestki
- Wkładamy do garnka.
- Gotujemy 2-3 dni.
- Pod koniec dodajemy szklankę cukru.
- Słoiki wyparzamy w piekarniku i w gorące nalewamy powidła.
- Odwracamy do góry dnem na 10 minut i zmieniamy, aby były dekielkiem do góry.
Smacznego !
U mnie tego roku nie było prawie w ogóle śliwek. Ale na szczęście mam jeszcze ok. 5 słoiczków powideł śliwkowych na zapas z tamtego roku.:D
OdpowiedzUsuńCo to jest 5 słoiczków ;)
Usuńpycha! uwielbiam domowe powidła:)
OdpowiedzUsuńJa też, mogłabym je jeść cały czas ;)
UsuńPowidła super wyglądają,akurat w Lidlu są w promocji śliwki to zaraz kupię i tez zrobię takich parę słoiczków.
OdpowiedzUsuńKoniecznie :D
Usuńwitam. Mają się gotować 3 dni bez przerwy? pozdrawiam
UsuńNie, z przerwami. To widać, mogą szybciej być dobre. Zależy ile czasu gotujemy. Muszą mieć odpowiednią konsystencję :)
Usuńdziękuję za szybką odp :)
UsuńProszę :)
UsuńRobił ktos powidła w Thermomixie ?
OdpowiedzUsuńNie.
Usuńpodlejcie sliwki nansamym poczatku sokiem jablkowym lub z pigwy zamiast wody i gotowac nieprzerwanie 8 godzin ciagle mieszac nie robic przerw nie dluzej niz 5 minut
OdpowiedzUsuńi jeszcze zapomnialam dodac cukru minimalna ilosc lub wcale jezeli macie wegierki z pomarszczona skorka czyli bardzo dojrzale
OdpowiedzUsuń