sobota, 18 sierpnia 2012

Powidła śliwkowe.

Powidła śliwkowe uwielbiam od dzieciństwa ;) Doskonale nadają się, jako nadzienie,np. do pączków, ale równie smaczne są jedzone oddzielnie ;D


Potrzebne składniki:
  • Śliwki - 3 kg,
  • woda,
  • szklanka cukru 

Sposób przygotowania:
  1. Wlewamy do garnka pół szklanki wody.
  2. Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki, wyjmujemy pestki
  3. Wkładamy do garnka.
  4.  Gotujemy 2-3 dni. 
  5. Pod koniec dodajemy szklankę cukru.
  6. Słoiki wyparzamy w piekarniku i w gorące nalewamy powidła.
  7. Odwracamy do góry dnem na 10 minut i zmieniamy, aby były dekielkiem do góry.
Smacznego !

14 komentarzy:

  1. U mnie tego roku nie było prawie w ogóle śliwek. Ale na szczęście mam jeszcze ok. 5 słoiczków powideł śliwkowych na zapas z tamtego roku.:D

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! uwielbiam domowe powidła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powidła super wyglądają,akurat w Lidlu są w promocji śliwki to zaraz kupię i tez zrobię takich parę słoiczków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam. Mają się gotować 3 dni bez przerwy? pozdrawiam

      Usuń
    2. Nie, z przerwami. To widać, mogą szybciej być dobre. Zależy ile czasu gotujemy. Muszą mieć odpowiednią konsystencję :)

      Usuń
    3. dziękuję za szybką odp :)

      Usuń
  4. Robił ktos powidła w Thermomixie ?

    OdpowiedzUsuń
  5. podlejcie sliwki nansamym poczatku sokiem jablkowym lub z pigwy zamiast wody i gotowac nieprzerwanie 8 godzin ciagle mieszac nie robic przerw nie dluzej niz 5 minut

    OdpowiedzUsuń
  6. i jeszcze zapomnialam dodac cukru minimalna ilosc lub wcale jezeli macie wegierki z pomarszczona skorka czyli bardzo dojrzale

    OdpowiedzUsuń