Sposób wykonania:
- Ziemniaki obieramy i myjemy.
- Trzemy na tarce.
- Odciskamy z wody, którą pozostawiamy na kilka minut. Następnie odlewamy, zostawiając na dnie kartoflankę.
- Dodajemy starte ziemniaki, jajko oraz szczyptę soli.
- Dodajemy mąkę.
- Wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką.
- Wrzucamy do gotującej wody i gotujemy ok. 6-8 min. od wypłynięcia.
- Odcedzamy.
- DODATKOWO Smalec przesmażamy z drobno pokrojoną cebulką.
Smacznego !
Uwielbiam różnego rodzaju kluski:)
OdpowiedzUsuńSzczególnie kopytka:)
I Knedle :) pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny:)
Kopytka to raczej nie są kluski :)
Usuńuwielbiam wszelkie kluski:D:D:D
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńMiałam wczoraj podobne - z oczkiem . :P
OdpowiedzUsuńTeż fajnie :)
Usuń