środa, 5 września 2012

Kluski ziemniaczane.

Kluski ziemniaczane można użyć, jako dodatek do zup, sosów lub też jeść z tłuszczem ;)





Potrzebne składniki:
  • Ziemniaki,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • smalec,
  • cebula,
  • mąka 

Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki obieramy i myjemy.
  2. Trzemy na tarce.
  3. Odciskamy z wody, którą pozostawiamy na kilka minut. Następnie odlewamy, zostawiając na dnie kartoflankę.
  4. Dodajemy starte ziemniaki, jajko oraz szczyptę soli.
  5.  Dodajemy mąkę.
  6.   Wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką.
  7. Wrzucamy do gotującej wody i gotujemy ok. 6-8 min. od wypłynięcia.
  8. Odcedzamy.
  9.  DODATKOWO Smalec przesmażamy z drobno pokrojoną cebulką. 
Smacznego !

6 komentarzy: