Postanowiłam dziś wykonać oponki z ciasta drożdżowego. Mimo, że robiłam pierwszy raz już wiem, że nie jest to nasze ostatnie spotkanie ;D
- 4 jaja,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy,
- 1kg mąki,
- 1/2 kostki tłuszczu,
- 2 szklanki mleka,
- 10 dag drożdży,
- szklanka cukru,
- cukier puder,
- olej
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy ciasto drożdżowe - klik
- Bierzemy ciasto i formujemy je w koło.
- Wykrawamy środek kieliszkiem.
- Smażymy w gorącym oleju.
- Wykładamy na ręcznik papierowy.
- Przekładamy na talerz.
- Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Kocham oponki:) Przypomniałaś mi i pewnie niedługo zrobię:D U mnie wersja bez drożdży!
OdpowiedzUsuńZ kruchego ciasta? :)
UsuńPrzepis mojej Mamy:
OdpowiedzUsuń100g masła
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 torebki budyniu waniliowego
2 jajka
4 łyżki śmietany
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
450g mąki
Dzięki, następnym razem tak zrobię :)
UsuńKruszynko, myślę, że Lenka ma na myśli ciasto twarogowe z dodatkiem proszku do pieczenia :). Robiłam daawno temu oponki drożdżowe z ciasta wyrastającego przez noc, były niesamowite i znacznie bardziej puszyste, delikatne (przepis jest na moim blogu, na bloxie). Jednak nie odmówiłabym gdybyś wysłała mi pocztą kilka krążków ;)
OdpowiedzUsuńTwarogowe chyba nie :) Twoje też może wypróbuję ;p
UsuńO twarogowym też słyszałam. Jak by nie robił, oponki są super:)))
UsuńJa pierwszy raz robiłam, ale bardzo mi zasmakowały :)
UsuńKiedyś robiłam oponki. Przepis mam w starym zeszycie. Ale one były z ciasta serowego. Tw wyglądaja smakowicie:)
OdpowiedzUsuńZ ciasta serowego też mogą być dobre :)
Usuńja robię właśnie z wspomnianego wyżej ciasta twarogowe. Ale już wieki nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńPodaj przepis :) Też może zrobię;p
UsuńZjadłabym..mniam.
OdpowiedzUsuńA dziewczyny jakiego mi smaka narobiły na oponki z innych ciast, masakra :D
UsuńWyglądają taaak apetycznie...
OdpowiedzUsuńPyszne ;)
Usuńw oleju nie ogniu smazymy:) super wyszły
OdpowiedzUsuńDzięki, przejęzyczyłam się :)
Usuń