sobota, 29 września 2012

Oponki z ciasta drożdżowego.

Postanowiłam dziś wykonać oponki z ciasta drożdżowego. Mimo, że robiłam pierwszy raz już wiem, że nie jest to nasze ostatnie spotkanie ;D

Potrzebne składniki:
  • 4 jaja,
  • szczypta soli, 
  • cukier waniliowy, 
  • 1kg mąki, 
  • 1/2 kostki tłuszczu, 
  • 2 szklanki mleka, 
  • 10 dag drożdży, 
  • szklanka cukru, 
  • cukier puder, 
  • olej 

Sposób przygotowania:
  1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe - klik
  2. Bierzemy ciasto i formujemy je w koło.
  3. Wykrawamy środek kieliszkiem. 
  4. Smażymy w gorącym oleju.
  5. Wykładamy na ręcznik papierowy.
  6. Przekładamy na talerz.
  7. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !

18 komentarzy:

  1. Kocham oponki:) Przypomniałaś mi i pewnie niedługo zrobię:D U mnie wersja bez drożdży!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis mojej Mamy:
    100g masła
    100g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 torebki budyniu waniliowego
    2 jajka
    4 łyżki śmietany
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    450g mąki

    OdpowiedzUsuń
  3. Kruszynko, myślę, że Lenka ma na myśli ciasto twarogowe z dodatkiem proszku do pieczenia :). Robiłam daawno temu oponki drożdżowe z ciasta wyrastającego przez noc, były niesamowite i znacznie bardziej puszyste, delikatne (przepis jest na moim blogu, na bloxie). Jednak nie odmówiłabym gdybyś wysłała mi pocztą kilka krążków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twarogowe chyba nie :) Twoje też może wypróbuję ;p

      Usuń
    2. O twarogowym też słyszałam. Jak by nie robił, oponki są super:)))

      Usuń
    3. Ja pierwszy raz robiłam, ale bardzo mi zasmakowały :)

      Usuń
  4. Kiedyś robiłam oponki. Przepis mam w starym zeszycie. Ale one były z ciasta serowego. Tw wyglądaja smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robię właśnie z wspomnianego wyżej ciasta twarogowe. Ale już wieki nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. A dziewczyny jakiego mi smaka narobiły na oponki z innych ciast, masakra :D

      Usuń
  7. Wyglądają taaak apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  8. w oleju nie ogniu smazymy:) super wyszły

    OdpowiedzUsuń