sobota, 8 września 2012

Ser smażony.

Bardzo smakuje mi smażony ser, więc często go robię :)

Potrzebne składniki:
  • soda,
  • wiejski biały ser ( suchy ),
  • suchy kwiat koperku,
  • jajko,
  • masło roślinne 

Sposób wykonania:
  1. Biały ser kruszymy i dodajemy na 500g czubatą łyżeczkę sody.
  2.  Ser wkładamy do ciepłego, najlepiej pod ciepłą pierzynę. 
  3. Gdy jest już przesmażony nakładamy z miską na garnek z gotującą wodą.
  4. Dokładamy 2 czubate łyżki masła.
  5. Mieszamy.
  6. Dodajemy jajko i szybko mieszamy.
  7. Dodajemy koper i mieszamy.
  8. Wlewamy do pudełeczka i jak ostygnie wkładamy do lodówki.

Smacznego !

25 komentarzy:

  1. Uwielbiam ser smażony:), dałabym sie za niego pokroić:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! No po prostu smak mojego dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nigdy czegoś takiego nie jadłam:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę musiała:) Dzisiaj wypróbowałam Twoje zapiekane kanapki z kukurydzą - pysznościowe:)

      Usuń
    2. No ja najbardziej lubię z kukurydzą :)

      Usuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam własnego sera, ale musi być pyszny ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. ja latem stawiam na słońcu na kilka godzin, w zimie na kaloryferze...trzymam tak 1 dobę, oczywiście przykryty...ale zapaszek i tak intensywny, ale po usmażeniu pychotka...

    OdpowiedzUsuń
  6. widziałam już kiedys taki przepis i nabrałam na niego wielką ochotę, a ty mi go teraz przypomniałaś:D dziękuję;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie rozumiem przepisu ... kiedy sie go smazy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wygląda tak jak na załączonej fotografii ;)

      Usuń
    2. ale jak kladziesz pod pierzynke , nastepnie jest napisane gdy przesmazymy kladziemy na garnek z woda .. tu nie rozumiem po tej pierzynce smazymy na na patelni na ogniu czy jak?

      Usuń
    3. No taki luźny już musi być ;)

      Usuń
    4. nie rozumiesz mnie ... wypytuje bo pierwsze slysze o takim serze - tzn o domowym

      przesmazanie sera odbywa sie na garnku z para ? tak?
      czyli gotowanie na parze nie smazenie?

      Usuń
    5. No na parze niby go gotujesz, ale musi być przesmażony ;)

      Usuń
  8. Pierwszy raz widzę... ale zachęca mnie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń