Będąc w Bydgoszczy zakupiłam blachę, a wraz z nią 2 ciasta. Postanowiłam zrobić Wadowickie Kremówki Papieskie. Mimo, że w proszku wyszły pyszne ;)
Potrzebne składniki:
Sposób wykonania:- Wbijamy 4 jajka.
- Miksujemy je robotem.
- Musi zrobić się biała gęsta masa.
- Dodajemy mieszankę do ciasta.
- Znów miksujemy.
- Wylewamy na blachę. Pieczemy 30 min. w 180 st.
- Wlewamy do garnka szklankę mleka.
- Dodajemy mieszankę do kremu.
- Całość dokładnie mieszamy.
- 3 szklanki mleka zagotowujemy.
- Dolewamy proszek .
- Intensywnie mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia.
- Biszkopt zostawiamy do ostygnięcia.
- Do 3/4 szklanki wsypujemy łyżkę cukru.
- Wciskamy sok z 1/2 cytryny.
- Przekrawamy biszkopt na pół.
- Do masy wrzucamy kostkę tłuszczu.
- Miksujemy.
- Polewamy ciasto wodą z cytryną i cukrem.
- Nakładamy masę.
- Przykrywamy biszkoptem.
- Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
mmm, kremowki :) mialam w tym roku okazje jesc te prawdziwe, prosto z Wadowic :) pycha!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę :)
UsuńUwielbiam te ciacho, jednak kupne z cukierni ma wadę nie potrafię nałożyć na łyżeczkę trochę ciasta i trochę kremu, haha - problem ludzi I świata. Jak w ptysiu - najpierw muszę zdjąć "wieczko", wyjeść cały krem i na koniec zjeść ten placek. A ja bym chciała full service...
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze lepiej smakuje :)
UsuńAle byt taką kremówkę chętnie zjadła... Nigdy jeszcze nie piekłam ciasta z proszku muszę się wreszcie zebrać w sobie i zrobić ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńMniam:)))
OdpowiedzUsuńPycha :)
Usuńwygląda super, ale czy skład jest bezpieczny dla dziecka?
OdpowiedzUsuńJa bym dziecku nie podała ich, bo to sama chemia jest. Bym zrobiła własne ciasto, własną masę i wtedy bym dała ;)
UsuńW niczym nie przypominają tradycyjnych kremówek.Drugi raz nie kupię tego.
OdpowiedzUsuńWiadomo, że lepsze domowe ;)
Usuń