czwartek, 23 stycznia 2020

Śledź w śmietanie.

Dziś u mnie w domu królowały śledzie :)

Śledzie w śmietanie.


Potrzebne składniki:
  • Śledzie matjasy,
  • ziele angielskie, 
  • liść laurowy, 
  • cebula, 
  • śmietana, 
  • ocet 

Sposób wykonania:
  1. Wodę zagotowujemy, dodajemy liść laurowy.
  2. Wrzucamy ziele angielskie.
  3. Gotujemy.
  4. Jabłko obieramy.
  5. Kroimy w talarki.
  6. Układamy na dnie słoika.
  7. Cebulę obieramy.
  8. Kroimy w talarki.
  9. Dodajemy do słoika.
  10. Śledzie kroimy na 3 części.
  11.  Kładziemy do słoika naprzemian z cebulą i jabłkiem. 
  12. Do zalewy dodajemy ocet pod koniec gotowania i zagotowujemy.
  13. Zostawiamy do ostygnięcia.
  14. Śledzie zalewamy gotowaną zalewą.
  15. Wkładamy do lodówki na dobę.
  16. Na drugi dzień kroimy cebulkę drobno.
  17. Śledzie ze słoika wykładamy na miseczkę.
  18. Przekładamy cebulką.
  19.  Zalewamy śmietaną, musi postać 2-3 godziny.
Smacznego !

2 komentarze: