poniedziałek, 22 października 2012

Śledzie w oleju z cebulą.

Teraz czas na śledzie w oleju :)



Potrzebne składniki:
  • śledzie matjasy,
  • liść laurowy, 
  • ziele angielskie, 
  • olej, 
  • cebula, 
  • cytryna 

Sposób wykonania:
  1. Śledzie namaczamy w wodzie z godzinę lub w mleku.
  2. Cebulę kroimy w kostkę.
  3. Układamy na dnie słoika.
  4. Śledzie kroimy w małe kawałki na jeden kęs.
  5. Wrzucamy do słoika, przekładamy cebulą.
  6. Wduszamy sok z cytryny.
  7.  Dodajemy kawałek liścia laurowego i 2-3 ziarna ziela angielskiego.  
  8. Wlewamy olej.
  9.  Wkładamy do lodówki chociaż na 24h, może stać dłużej. 
Smacznego !

15 komentarzy:

  1. Nie wpadłam na to, że sama je moge zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzików nigdy dość!
    Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. O, listkiem i zielem n=mnie zaskoczyłaś-koniecznie dodam następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śledzie w oleju o nie!
    W sosie słodko kwaśnym tak:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie śledzie są u mnie zawsze na święta :) Kurcze, ale nabrałem ochoty na śledzika, obiad dochodzi, a ja będę teraz o śledziach myślał ;)

    OdpowiedzUsuń