Nadszedł czas na grzybki suszone, które można zaś użyć np. do bigosu, sosu grzybowego :)
Potrzebne składniki:
Sposób wykonania:
- Grzyby czyścimy, obieramy i kroimy w dość duże kawałki.
- Natykamy na nitkę, zawiązujemy z obu stron.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika między 50-70st.
- Nie domykamy do końca piekarnika. Grzyby trzymamy tak długo, aż będą wysuszone.
Smacznego !
Mniami, przesmacznie te grzybki się prezentują :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa tez suszę, ale raczej koło kuchenki wieszam i czekam ok. 2 tygodni :) A później miele w młynku do kawy :)
OdpowiedzUsuńTeż fajnie ;)
Usuńnie zbieram grzybów, nie mam do tego talentu ( raczej rozdepczę niż coś znajdę ) i tym samym nie suszę, ale moja mama to po prostu grzybowa holiczka - wstaje w sezonie codziennie o 5 rano by wyskoczyć na grzyby :)
OdpowiedzUsuńBrawa dla mamy, ja bym się chyba nie zmusiła ;)
Usuń