czwartek, 29 listopada 2012

Kandyzowane rajskie jabłuszka.

Kandyzowane jabłuszka doskonale nadają się do dekoracji tortów, ciast, deserów. Same również są bardzo pyszne !



Potrzebne składniki:
  • 1,5 kg rajskich jabłuszek,
  • cytryna, 
  • 1,5 szklanki wody, 
  • 1 kg cukru 

Sposób wykonania:
  1. Jabłuszka myjemy, osuszamy.
  2.  Każde nakłuwamy 2-3 razy. Zostawiamy ogonki.
  3. Gotujemy 1,5 szklanki wody.
  4. Dodajemy 1 kg cukru.
  5. Wyduszamy sok z cytryny. Dodajemy do lukru.
  6. Zagotowywujemy na bardzo małym ogniu.
  7. Co jakiś czas mieszamy.
  8. Jak się zacznie gotować to wrzucamy jabłuszka.
  9. Gotujemy bardzo powoli ok. 10 min. aż się sklarują.
  10. Delikatnie wyjmujemy.
  11. Nakładamy do gorących słoików, zalewamy gorącym syropem z garnka.
  12. Zakręcamy. Wyszło 5 słoiczków 0,33 l. Przykryć kocem, żeby się zawekowały
Smacznego !

24 komentarze:

  1. Jak byłem mały to mi się wydawało, że rajskie jabłka nadają się tylko do dekoracji, bo są trujące ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nawet nie wiedziałam, że są takie jabłka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. może to będzie głupie, ale pierwszy raz widzę takie małe jabłka, nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba nigdy nie widziałam takich jabłuszek:)
    ale z chęcią bym zjadła^^
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze się zastanawiałam, czy można c oś zrobić z tych jabłuszek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. super, kiedyś je zbierałam jak byłam mała, teraz nawet nie wiem gdzie mogłby rosnąć ;/

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm...wiem, że istnieją takie krasnalki, ale nigdy ich nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubię jabłek, więc nawet na te rajskie się nie skuszę.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jej takich jabłek małych to ja jeszcze nie widziałam!

    OdpowiedzUsuń