Kandyzowane jabłuszka doskonale nadają się do dekoracji tortów, ciast, deserów. Same również są bardzo pyszne !
Potrzebne składniki:
Sposób wykonania:
- Jabłuszka myjemy, osuszamy.
- Każde nakłuwamy 2-3 razy. Zostawiamy ogonki.
- Gotujemy 1,5 szklanki wody.
- Dodajemy 1 kg cukru.
- Wyduszamy sok z cytryny. Dodajemy do lukru.
- Zagotowywujemy na bardzo małym ogniu.
- Co jakiś czas mieszamy.
- Jak się zacznie gotować to wrzucamy jabłuszka.
- Gotujemy bardzo powoli ok. 10 min. aż się sklarują.
- Delikatnie wyjmujemy.
- Nakładamy do gorących słoików, zalewamy gorącym syropem z garnka.
- Zakręcamy. Wyszło 5 słoiczków 0,33 l. Przykryć kocem, żeby się zawekowały
Smacznego !
no wygląda smakowicie!!
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńJak byłem mały to mi się wydawało, że rajskie jabłka nadają się tylko do dekoracji, bo są trujące ;)
OdpowiedzUsuńAch, te koszmary dzieciństwa ;)
UsuńBrzmi bardzo smacznie :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
UsuńJa nawet nie wiedziałam, że są takie jabłka :D
OdpowiedzUsuńŻałuj ;)
Usuńmoże to będzie głupie, ale pierwszy raz widzę takie małe jabłka, nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. ^^
OdpowiedzUsuńFajnie, że już poznałaś ;)
Usuńchyba nigdy nie widziałam takich jabłuszek:)
OdpowiedzUsuńale z chęcią bym zjadła^^
buziaki
Nie dziwię się ;)
UsuńZawsze się zastanawiałam, czy można c oś zrobić z tych jabłuszek:)
OdpowiedzUsuńMożna, można, ja robiłam jeszcze nalewkę ;)
Usuńsuper, kiedyś je zbierałam jak byłam mała, teraz nawet nie wiem gdzie mogłby rosnąć ;/
OdpowiedzUsuńJa trafiłam na nie przypadkiem.
UsuńHmm...wiem, że istnieją takie krasnalki, ale nigdy ich nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńPyszne ;)
Usuńskad ty masz takie cudeńka????
OdpowiedzUsuńOd znajomych z działki ;)
UsuńNie lubię jabłek, więc nawet na te rajskie się nie skuszę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Żałuj :D
UsuńJej takich jabłek małych to ja jeszcze nie widziałam!
OdpowiedzUsuńPycha, w sam raz do dekoracji torcików ;)
Usuń