Serniczek na ziemniakach to moje ulubione ciasto. Gorąco polecam ;)
Potrzebne składniki:
- 6 jajek,
- 1 kg sera białego,
- 6 dużych ziemniaków,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olejek cytrynowy,
- olejek waniliowy,
- rodzynki,
- cukier - 1,5 szklanki,
- kostka tłuszczu
- skórka pomarańczowa, migdały w płatkach ( opcjonalnie )
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kartoflanki
Sposób wykonania:
- Kostkę tłuszczu, 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki kartoflanki, 1,5 łyżeczki proszku, 2 żółtka, 1 całe jajko, 1/2 szklanki cukru i aromat, całość mieszamy i wykładamy na blachę.
- Ziemniaki ugotowane bez soli kręcimy z serem białym przez maszynkę.
- Oddzielamy żółtka od białek, 6 żółtek ucieramy ze szklanką cukru.
- 6 białek + 2 ze spodu zostawiamy do ubicia na końcu.
- Do żółtek dodajemy 2 cukry wanilinowe.
- Dodajemy aromaty waniliowy i cytrynowy po parę kropel.
- Ucieramy do białości.
- Dodajemy ser po trochu, zawsze dobrze ucierając po każdym wsypaniu.
- Dodajemy łyżeczkę czubatą proszku do pieczenia.
- Białka ubijamy na gęstą pianę.
- Dodajemy białka do ciasta, delikatnie mieszamy.
- Dodajemy 2,3 garści rodzynek.
- Mieszamy.
- Dodajemy na ciasto wcześniej przygotowane.
- Pieczemy w 180 st. ok. godziny.
- Wyciągamy.
- Cukier puder mieszamy z wodą, tworząc lukier. Smarujemy nim sernik.
Smacznego !
Ale narobiłaś mi smaczku:D
OdpowiedzUsuńNie dziwię się :)
Usuńwygląda przepysznie:D
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńNo nie. Po co ja tu zaglądałam :D Ale mi narobiłaś ochoty :D
OdpowiedzUsuńŻeby zrobić? ;)
UsuńAle apetycznie wygląda to ciasto :) Chyba muszę upiec bo uwielbiam sernik :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
UsuńZaciekawiłaś mnie tymi ziemniakami! Nigdy nie jadłam takiego sernika...
OdpowiedzUsuńŻałuj, jest przepyszny ;)
UsuńZ ziemniakami jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik w każdym wydaniu. 😊
OdpowiedzUsuńo proszę, a to nowość! :) o takim serniku nigdy nie słyszałam, ale chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam sernika z ziemniakami! :o
OdpowiedzUsuń