Na wszystkich uroczystościach niezmiennie zachwycałam się golonką po bawarsku. Przyszedł i czas na jej zrobienie ;)
Potrzebne składniki:
- Golonka,
- piwo,
- olej,
- czosnek,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- cebula,
- marchew,
- por,
- pietruszka,
- seler,
- sól,
- pieprz
Sposób wykonania:
- Golonkę solimy, pieprzymy.
- Obkładamy zielem angielskim i liściem laurowym.
- Dodajemy czosnku i kładziemy na noc do lodówki.
- Olej rozgrzewamy w garnku.
- Golonkę obieramy z przypraw.
- Obsmażamy na gorącym tłuszczu.
- Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Cebulę kroimy.
- Por, marchew, seler i pietruszkę również kroimy.
- Warzywa smażymy na patelni.
- Podlewamy golonkę wodą.
- Dodajemy przesmażone warzywa.
- Wlewamy 1/4 litra piwa.
- Gotujemy do miękkości lub pod ciśnieniem.
Smacznego!
Dobra goloneczka nie jest zła:)))
OdpowiedzUsuńNo:)
UsuńGolonka nie dla mnie...jakoś nie lubię, ale za to mąż....
OdpowiedzUsuńFajnie;p
UsuńNo mistrzostwo świata,mój mąż bardzo lubi :)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńGolonka i piwo? Mój tato będzie zachwycony:D
OdpowiedzUsuńZ pewnością ;)
UsuńCoś dla mojego męża:)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
Usuńmmm goloneczka :)
OdpowiedzUsuńMmm pycha ;)
UsuńGolonka jest dobra na wszystko.
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
Usuńpyszności!
OdpowiedzUsuńakurat wczoraj myślałam o goloneczce;)
:)
Usuń