niedziela, 23 grudnia 2012

Grochówka, czyli zupa grochowa na wędzonych żeberkach.

Zupa grochowa to jedna z moich ulubionych zup;p



Potrzebne składniki:
  • groch łuskany,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • cebula,
  • żeberka wędzone,
  • sól,
  • marchew,
  • seler, 
  • majeranek, 
  • pieprz, 
  • kiełbasa, 
  • ziemniaki, 
  • magi, 
  • por, 
  • czosnek 

Sposób wykonania:
  1. Groch namaczamy na noc. 
  2. Kiełbasę i cebulę kroimy. Przesmażamy.
  3. Dodajemy majeranek, sól, pieprz.
  4. Dodajemy groch namoczony z wodą. 
  5. Dodajemy marchew, seler, ziele angielskie, liść laurowy, por. 
  6. Dodajemy żeberka wędzone, trochę magi, przeciśnięty czosnek.
  7. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy.
  8.  Gotujemy pod ciśnieniem ok. 10 minut lub do miękkości mięsa. 

Smacznego !

16 komentarzy:

  1. Też bardzo lubię grochówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie wygląda, znowu ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow grochówka!
    Dawno nie jadłam ;))
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, a ja grochówki nie lubię ;c

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakoś nie przepadam z grochówką ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój mąż lubi grochówkę..

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię zupełnie inaczej, no ale co kraj to obyczaj, Tak czy siak uwielbiam. Zwykle dodaję potartą marchewkę i pietruszkę, ale dziś nie miałam zrobiłam bez tego i też dobre

    http://czyje.blogspot.com/2013/04/grochowka.html

    OdpowiedzUsuń