Czy wyobrażacie sobie święta bez pierniczków? Ja już nie ;) Dziś 5 odsłona z lukrem królewskim i wiórkami kokosowymi. Nie ręczę, że dotrzymają do Wigilii ;D
Sposób wykonania:
Potrzebne składniki:
- Margarynę przekładamy do garnka. Roztapiamy.
- Dodajemy szklankę cukru.
- Dorzucamy 3/4 szklanki miodu, łyżkę kakao, przyprawę do pierników.
- Mieszamy roztapiając wszystkie składniki. Zostawiamy do wystygnięcia.
- Dodajemy 3 jajka.
- Dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość gęsta.
- 1 kg mąki wsypujemy do miski.
- Robimy dołek.
- Rozrabiamy 2 łyżki sody z łyżeczką wody i wlewamy.
- Dodajemy masę i czekamy 5 min.
- Zarabiamy ciasto. Rozwałkowywujemy. Wykrawamy foremkami.
- Kładziemy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Pieczemy 10 min. w 180 st.
- Polewamy lukrem królewskim i płatkami czekolady.
Smacznego !
Ale superowe!
OdpowiedzUsuńNo dokładnie ;)
UsuńKurcze, tak krok po kroku to wygląda, ze to bardzo proste:) Nawet dla mnie :)
OdpowiedzUsuńNo jak ja zrobiłam, to Ty też ;)
Usuńja już zrobiłam teraz leżakują:)
OdpowiedzUsuńMoje są od razu miękkie ;)
Usuń