I kolejna smaczna ryba, tym razem według przepisu Magdy Gessler z małymi modyfikacjami, które zaczęrpnęłam od Helki
Potrzebne składniki:
- filet z tilapii,
- cebula,
- pomidory,
- olej,
- por,
- wino białe,
- mąka,
- jajko,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pietruszka,
- seler,
- cukinia ( kabaczek)
Sposób wykonania:
- Cebulę i por kroimy w kostkę.
- Wrzucamy na gorący olej, przesmażamy.
- Obieramy kabaczka, marchew, seler, pietruszkę.
- W międzyczasie obrane i pokrojone pomidory wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i lekko gotujemy.
- Do cebuli przesmażonej z porem dodajemy starte : marchew, kabaczka, seler i pietruszkę.
- Całość dusimy, dolewając wody.
- Do rozgotowanych pomidorów dolewamy troszkę białego wina.
- Warzywa solimy i pieprzymy.
- Skrapiamy sokiem z cytryny na końcu.
- Wlewamy wywar z pomidorów.
- Dusimy.
- Filet solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę.
- Jajko solimy i pieprzymy. Rozstrzepujemy.
- Filet obtaczamy w mące.
- Następnie w jajku.
- I w bułce tartej.
- Warzywa zostawiamy do wystygnięcia.
- Filet obsmażamy z dwóch stron.
- Zimną rybę na przemian przekładamy zimnym sosem z warzywami. Powinno stać przynajmniej 1 dzień, aby nabrało smaku.
Smacznego !
Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia
Book And Cooking na Facebooku :
Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia
Book And Cooking na Facebooku :
Nie znoszę ryby po grecku w żadnej postaci! Zdecydowanie wolę zwykłą rybkę :)
OdpowiedzUsuńMożna i tak ;)
Usuńryba po grecku to moja ulubiona forma podania ryby!:)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńWygląda pysznie może i ja spróbuje zrobić ;) Może mi wyjdzie ;))
OdpowiedzUsuńZ pewnością ;)
UsuńBardzo lubię rybę po grecku. A mój mąż w Święta mógłby jeść tylko ją :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie ;)
Usuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńOj lubimy taki schabik, ale brakło juz czasu na taki przysmak:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i wesołych Świat oraz szczęśliwego Nowego Roku Kruszynko :)
Nie ten wpis, tu są ryby:)
UsuńDzięki i wzajemnie:)
jutro robię rybkę, ja tam lubie bardzo a reszta nie bardzo
OdpowiedzUsuńNo widzisz;p
UsuńTakiego mi smaka zrobiłaś na tą rybę, że postanowiłam zrobić i farsz już się dusi w garnku. ;)
OdpowiedzUsuńO, super, napisz, jak smakowała;p
UsuńW składnikach nie ma nic o marchewce...to jak ją zetrzeć...i ile ��
OdpowiedzUsuńChcę zrobić rybę po grecku,ale muszę wcześniej.Ile moze bezpiecznie stać w lodowce?można ją zamrozić?
OdpowiedzUsuń