Najbardziej chyba ze wszystkich świątecznych ciast uwielbiam struclę ;) Podany przepis jest na 3 korytka strucli.
Potrzebne składniki:
- Ciasto :
- 1 kg mąki,
- kostka drożdży,
- 2 szklanki mleka,
- 5 żółtek,
- 2 jaja,
- szklanka cukru,
- 4/5 kostki tłuszczu,
- 1/2 laski wanilii,
- skórka otarta z cytryny,
- sól
- Masa :
- 2 szklanki maku,
- dobra szklanka cukru,
- 5 białek,
- 2 żółtka,
- olejek migdałowy do smaku,
- 3 łyżki tłuszczu,
- pół laski wanilii,
- wiśnie,
- rodzynki,
- miód,
- kaszka manna.
- Przyrządzamy ciasto drożdżowe - klik.
- Ubijamy 2 białka.
- Ciasto dzielimy na 3 części.
- Rozwałkowywujemy.
- Smarujemy ubitym białkiem.
- Przygotowujemy masę makową - klik.
- Kładziemy mak i zawijamy. Wkładamy do korytka wyłożonego papierem. Jeżeli nie chcemy, żeby nam pękł to zamykamy papier wykałaczkami.
- Pieczemy ok. 45 min. w 200 st.
- Lukrujemy lukrem królewskim - klik.
Smacznego !
Smakowite :D
OdpowiedzUsuńNo:)
Usuńułaaa taka z wiśniami musiała być super;)
OdpowiedzUsuńByła;p
UsuńMniam mniam <3
OdpowiedzUsuńNo:)
Usuńprzepyszna! ja mam strucle ale bez wiśni :)
OdpowiedzUsuńTeż pyszna ;)
Usuńuwielbiam takiego makowca:) też piekłam, ale bez wiśni:D
OdpowiedzUsuńZ wiśniami lepsze:)
Usuń