Bigos w świątecznej odsłonie:)
Potrzebne składniki:
- ziele angielskie,
- kiełbasa,
- liść laurowy,
- śliwki suszone,
- boczek parzony,
- pieczarki,
- łopatka,
- boczek,
- olej,
- kapusta kwaszona,
- główka kapusty słodkiej,
- suszone grzyby,
- sól,
- pieprz,
- wino,
- cebula,
- majeranek,
- przecier pomidorowy,
- łyżka smalcu,
- żeberka wędzone,
- przyprawa do bigosu
Sposób wykonania:
- Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem.
- Zostawiamy na 10 minut.
- Boczek parzony kroimy w kostkę.
- Przesmażamy na łyżce smalcu.
- Pokrojoną karkówkę i boczek przesmażamy na tłuszczu po przesmażonym boczku.
- Kapustę kwaszoną kroimy nie za drobno.
- Odgotowywujemy, gdy jest za kwaśna.
- Przesmażamy mięsa.
- Wszystkie kiełbasy kroimy w kostkę.
- Przesmażamy.
- Czosnek kroimy. Dodajemy do mięsa.
- Grzyby dodajemy do kapusty z wodą.
- Kładziemy żeberka wędzone na kapustę.
- Do kiełbasy dodajemy majeranek, pieprz, przesmażamy.
- Pieczarki kroimy w plasterki i cebulę w kostkę.
- Cebulę przesmażamy z pieczarkami na tłuszczu od mięsa.
- Słodką kapustę kroimy.
- Dodajemy do garnka.
- Przesmażone pieczarki dodajemy do kapusty.
- Kiełbasę dodajemy na górę.
- Dodajemy przyprawę do bigosu.
- Pod koniec gotowania dodajemy wino, liść laurowy.
- Śliwki suszone kroimy.
- Dodajemy 2 garści śliwek.
- Ugotowane żeberka wyjmujemy, obieramy.
- Mięso wrzucamy do bigosu, dajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy
Smacznego!
jest z tym trochę roboty :)
OdpowiedzUsuńAle jakie pyszne ;)
UsuńJaki cudowny dokładny przepis! Bardzo lubię bigos:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam ;)
Usuńmniam < 3
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
Usuńjaka gramatura skladnikow jest potrzebna?
OdpowiedzUsuń