piątek, 21 grudnia 2012

Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami, wędzonymi żeberkami, suszonymi grzybami podlewany winem.

Bigos w świątecznej odsłonie:)



Potrzebne składniki:
  •  ziele angielskie,
  • kiełbasa,
  • liść laurowy,
  • śliwki suszone,
  • boczek parzony,
  • pieczarki,
  • łopatka, 
  • boczek,
  • olej, 
  • kapusta kwaszona,
  • główka kapusty słodkiej,
  • suszone grzyby,
  • sól,
  • pieprz, 
  • wino,
  • cebula,
  • majeranek, 
  • przecier pomidorowy, 
  • łyżka smalcu, 
  • żeberka wędzone, 
  • przyprawa do bigosu 

Sposób wykonania:
  1. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem.
  2. Zostawiamy na 10 minut.
  3. Boczek parzony kroimy w kostkę.
  4. Przesmażamy na łyżce smalcu.
  5. Pokrojoną karkówkę i boczek przesmażamy na tłuszczu po przesmażonym boczku.
  6. Kapustę kwaszoną kroimy nie za drobno.
  7. Odgotowywujemy, gdy jest za kwaśna.
  8. Przesmażamy mięsa.
  9. Wszystkie kiełbasy kroimy w kostkę.
  10. Przesmażamy.
  11. Czosnek kroimy. Dodajemy do mięsa.
  12. Grzyby dodajemy do kapusty z wodą. 
  13. Kładziemy żeberka wędzone na kapustę. 
  14. Do kiełbasy dodajemy majeranek, pieprz, przesmażamy.
  15. Pieczarki kroimy w plasterki i cebulę w kostkę.
  16. Cebulę przesmażamy z pieczarkami na tłuszczu od mięsa.
  17. Słodką kapustę kroimy.
  18. Dodajemy do garnka.
  19. Przesmażone pieczarki dodajemy do kapusty.
  20. Kiełbasę dodajemy na górę.
  21. Dodajemy przyprawę do bigosu.
  22.  Pod koniec gotowania dodajemy wino, liść laurowy. 
  23. Śliwki suszone kroimy.
  24. Dodajemy 2 garści śliwek.
  25. Ugotowane żeberka wyjmujemy, obieramy.
  26. Mięso wrzucamy do bigosu, dajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, mieszamy

Smacznego!

7 komentarzy: