Świąteczny kruszon waniliowo-kakaowy z wiśniami i agrestem z nalewki to po prostu pyszności ;)
Potrzebne składniki:
- Wiśnie,
- agrest,
- cukier wanilinowy,
- 2 łyżki kakao,
- 6 jajek,
- kostka margaryny,
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru,
- aromat,
- budyń śmietankowy
- Kostkę margaryny wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany.
- Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Dosypujemy 3 szklanki mąki.
- Dodajemy 6 żółtek.
- Ugniatamy ciasto.
- Do 1/3 dosypujemy 2 łyżki kakao.
- Dzielimy sobie ciasto na 3 części. Wkładamy na 2 h do lodówki.
- Pierwszą warstwę rozkruszamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i wyłożonej papierem.
- Kładziemy wydrążone wiśnie.
- Kruszymy kakaowe ciasto.
- Dodajemy agrest z nalewki.
- Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy szczyptę soli i budyń waniliowy, 3 łyżki cukru.
- Dodajemy na ciasto.
- Kruszymy ostatnie białe ciasto.
- Pieczemy ok. 40 min. w 170 st.
- Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Mniam:)))
OdpowiedzUsuń:)
Usuńnie znam osoby która nie lubiłaby ciasta z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńChyba nie ma takiej;p
UsuńWygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńnie bede do ciebie wiecej zagladac! tyle pysznosci serwujesz! auć :))
OdpowiedzUsuńOj;p
UsuńAle u Ciebie ostatnio dużo przepisów, Świetne te ciasto:)
OdpowiedzUsuńStaram się zdążyć przed świętami z przepisami:)
Usuń