Babka włoska w wersji klasycznej już była. Tym razem czas na coś bardziej ekstrawaganckiego, czyli trzy smakowa ;)
Potrzebne składniki:
Sposób wykonania:- Kostkę tłuszczu ucieramy ze szklanką cukru na białą masę.
- Dodajemy 6 żółtek, 2 szklanki mąki krupczatki, 6 łyżek oliwy, 6 łyżek kartoflanki, 2 łyżki octu, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Białka ubijamy na sztywno.
- Dodajemy do ciasta, mieszamy.
- Dzielimy ciasto na 3 części. Dodajemy do jeden łyżkę kakao, a do drugiej wsypujemy budyń wiśniowy.
- Wylewamy kolejno ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem formy. Ja dałam najpierw warstwę kakaową, następnie waniliową i na wierzch wiśniową.
- Pieczemy ok. 50 min. w 180 st.
Smacznego !
Ale smakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuńnie lubię takich suchych ciast, a znam je pod nazwą tulipan:)
OdpowiedzUsuńNie jest suche:)
UsuńŁadnie wyszła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha, nawet dzisiaj zamierzałam zrobic podobne:)
OdpowiedzUsuńFajnie:)
UsuńDzięki:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie:)
UsuńSmakowita:)
OdpowiedzUsuńNo:)
UsuńBardzo ładnie wygląda i z przyjemnością zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
UsuńNa pewno nie zrobie, bo znając życie mi nie wyjdzie:-p. Ale zjadłabym chętnie:)
OdpowiedzUsuńTo ci prześlę ;D
Usuńo jaka ładna ;) ja robiłam w wersji z kisielem, budyniowej tez spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńA ja z kisieli ;D
UsuńJestem maniaczką, co do ilości posiadanych książek. Jak wiadomo nie ma gdzie ich trzymać, dlatego zdecydowałam się na regały metalowe . Są bardzo praktyczne i mieści się na nich wiele lektur, polecam !
OdpowiedzUsuńO, dzięki za info ;)
Usuńuwielbiam tą babkę, moja babcia taką piecze. ale mnie kusisz, a ja nie mogę sobie na takie smakołyki teraz pozwolić ;(
OdpowiedzUsuńDzięki za pomoc przy tym widżecie, po wielu kombinacjach się udało.
Kawałek by Ci nie zaszkodził:)
UsuńSuper :D wygląda na tak prostą i pyszną że chyba sama upiekę :D
OdpowiedzUsuńNa pewno Ci się uda!
UsuńŁadnie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDzięki.
UsuńWygląda super!
OdpowiedzUsuńZapraszam po wyróżnienie http://czymzajacmalucha.blogspot.com/2013/01/czego-o-mnie-nie-wiecie-versatile.html :)
Lecę;p
Usuńbabki uwielbiam, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :-)
OdpowiedzUsuń