środa, 9 stycznia 2013

Babka włoska trzykolorowa - kakowo-waniliowo-wiśniowa

Babka włoska w wersji klasycznej już była. Tym razem czas na coś bardziej ekstrawaganckiego, czyli trzy smakowa ;)



Potrzebne składniki:
  • 1 kostka tłuszczu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 jajek,
  • 2 szklanki mąki krupczatki,
  • 6łyżek oliwy,
  • 6 łyżek kartoflanki,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao, budyń wiśniowy

Sposób wykonania:
  1. Kostkę tłuszczu ucieramy ze szklanką cukru na białą masę.
  2. Dodajemy 6 żółtek, 2 szklanki mąki krupczatki, 6 łyżek oliwy, 6 łyżek kartoflanki, 2 łyżki octu, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  3. Białka ubijamy na sztywno.
  4. Dodajemy do ciasta, mieszamy.
  5. Dzielimy ciasto na 3 części. Dodajemy do jeden łyżkę kakao, a do drugiej wsypujemy budyń wiśniowy.
  6. Wylewamy kolejno ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem formy. Ja dałam najpierw  warstwę kakaową, następnie waniliową i na wierzch wiśniową.
  7. Pieczemy ok. 50 min. w 180 st.
Smacznego !

29 komentarzy:

  1. nie lubię takich suchych ciast, a znam je pod nazwą tulipan:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciacha, nawet dzisiaj zamierzałam zrobic podobne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wygląda i z przyjemnością zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno nie zrobie, bo znając życie mi nie wyjdzie:-p. Ale zjadłabym chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o jaka ładna ;) ja robiłam w wersji z kisielem, budyniowej tez spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem maniaczką, co do ilości posiadanych książek. Jak wiadomo nie ma gdzie ich trzymać, dlatego zdecydowałam się na regały metalowe . Są bardzo praktyczne i mieści się na nich wiele lektur, polecam !

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam tą babkę, moja babcia taką piecze. ale mnie kusisz, a ja nie mogę sobie na takie smakołyki teraz pozwolić ;(
    Dzięki za pomoc przy tym widżecie, po wielu kombinacjach się udało.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super :D wygląda na tak prostą i pyszną że chyba sama upiekę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super!

    Zapraszam po wyróżnienie http://czymzajacmalucha.blogspot.com/2013/01/czego-o-mnie-nie-wiecie-versatile.html :)

    OdpowiedzUsuń
  10. babki uwielbiam, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń