niedziela, 3 lutego 2013

Racuchy.

Racuchy robiłam pierwszy raz w życiu, jednak wyszły przepyszne:)



Potrzebne składniki:
  • niepełna szklanka maślanki,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • łyżka mąki kartoflanki, 
  • łyżka roztopionego masła, 
  • szczypta soli, 
  • cukier puder, 
  • olej 

Sposób wykonania:
  1. Maślankę wlewamy do garnka.
  2. Dodajemy roztopiony tłuszcz.
  3. Wbijamy 2 jajka.
  4. Wsypujemy mąkę i proszek.
  5. Roztrzepujemy trzepaczką.
  6. Olej rozgrzewamy.
  7. Smażymy nie na zbyt głębokim tłuszczu i obracamy.
  8. Wykładamy na ręcznik papierowy.
  9. Posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!

26 komentarzy:

  1. Racuchy uwielbiam, a szczególnie w wykonaniu mojej mamy :) U nas często do ciasta dodajemy starte jabłka :) Też posypujemy cukrem pudrem lub używam jakieś polewy :) mmmm pyszotka!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis do zapisania :) Do tej pory robiłam tylko racuchy na drożdżach, więc tego przepisu na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatni raz jadłam racuchy jak miałam 9 lat czyli 11 lat temu. Moja mama takich pyszności nie uznaje. Twierdzi, że mają masę kalorii i nie możemy tego jeść. :c

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię - moja mama zawsze robi dzieciakom gdy do nas przyjeżdża :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja znam tylko racuchy drożdżowe, takich nigdy nie robiłam... w każdym bądź razie wyglądają zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam domowe racuszki a najbardziej z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam Mniam moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie się marzy nauka pieczenia - gotować coś tam trochę potrafię, ale pieczenie samodzielne to moje marzenie :-)
    PS. A racuchy uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja właśnie ciasta umiem, a resztę nieco mniej ;)

      Usuń
  9. ale ładne i pulchne, u mnie w domu też zawsze na drożdżach się robiło...wg Twojej receptury na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. są pyszne ja do nich dodaję jeszcze owoce jakie mam i zamiast kefiru można dodać zsiadłego mleka które już można kupić w sklepach

    OdpowiedzUsuń