środa, 24 kwietnia 2013

Domowy smalec ze skwarkami i majerankiem.

Uwielbiam od czasu do czasu zjeść chlebek ze smalcem i do tego ogórki kiszone, pyszota ;)


Potrzebne składniki:
  • słonina,
  • sól,
  • czosnek,
  • cebula,
  • majeranek 

Sposób wykonania:
  1. Słoninę kroimy w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy.
  3. Smażymy na bardzo delikatnym ogniu, aby skwarki nie były za bardzo brązowe.
  4. Dodajemy cebulę i czosnek.
  5. Dodajemy starty majeranek.
  6. Chwilę przesmażamy i zostawiamy do przestygnięcia.
  7. Mielimy przez maszynkę.
  8. Wstawiamy do lodówki. 
Smacznego !

16 komentarzy:

  1. domowy smalec jest najlepszy :))) wersji z majerankiem jeszcze nie próbowałam, ale przetestuję przy najbliższej okazji :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam już taki przetopiony smalec, ale bez dodatków i noszę się z zamiarem zrobienia go z kiełbaską i cebulką :) Wiem, ze moja ciocia tak robi podobno pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąż byłby w siódmym niebie:) super

    OdpowiedzUsuń
  4. A my jeszcze dodajemy jabłka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty to wszędzie te jabłka dajesz, muszę spróbować , co w nich takiego pysznego ;)

      Usuń