Przeglądając Internet natknęłam się na ten przepis i postanowiłam go wykorzystać na Wielkanoc.
Potrzebne składniki:
- 600 g żeberek,
- 600 g kapusty kiszonej,
- pieprz ziołowy ,
- cebula,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- zioła prowansalskie,
- bazylia,
- majeranek ,
- 200 ml bulionu
Sposób wykonania:
- Żeberka nacieramy mocno pieprzem ziołowym.
- Nacieramy też majerankiem, ziołami prowansalskimi, bazylią.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Kapustę odduszamy, kroimy.
- Dodajemy angielskie ziele, laurowy liść i cebulę.
- Układamy warstwę kapusty.
- Na kapustę kładziemy przyprawione żeberka.
- Nakrywamy warstwą kapusty z cebulą.
- Gotujemy na bardzo małym gazie.
- Po 30 min. przewracamy żeberka i dolewamy resztę wywaru, nakrywamy ponownie kapustą.
- Gotujemy do miękkości.
- W razie wygotowania dodajemy trochę wody.
Smacznego!
taką kapustkę chętnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
UsuńSuper! Szkoda, że łupieże nie lubią kapusty kiszonej, bo chętnie bym takie pożarła:)))
OdpowiedzUsuńZrób dla siebie:)
UsuńPotrawa dla prawdziwego faceta. Mój niestety żeberek nie jada:)
OdpowiedzUsuńSzkoda.
Usuńo żeberka..jak dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńCzas to zmienić:)
UsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńI tak smakują !
Usuń