środa, 15 maja 2013

Golonka gotowana w kiszonej kapuście.

Zachwycona żeberkami w kiszonej kapuście postanowiłam zrobić także taką golonkę, palce lizać ;)

Potrzebne składniki:
  • 1 kg golonki,
  • 1 kg kapusty kiszonej,  
  • pieprz ziołowy ,
  • cebula,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • zioła prowansalskie,
  • bazylia,
  • majeranek ,
  • 200 ml bulionu  

Sposób wykonania:
  1. Golonkę nacieramy pieprzem ziołowym, majerankiem, ziołami prowansalskimi i bazylią.
  2. Zostawiamy na noc. 
  3. Cebulę prażymy na patelni.
  4. Kładziemy odsączoną i pokrojoną kapustę kiszoną.
  5. Dodajemy uprażoną cebulę.
  6. Wkładamy zamarynowaną golonkę.
  7. Przykrywamy kapustą z zielem angielskim, liśćmi laurowymi.
  8. Zalewamy szklanką bulionu.
  9. Gotujemy do miękkości na małym gazie. 
Smacznego!

25 komentarzy:

  1. Coś dla prawdziwego faceta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym.. :D Ukradnę Ci pomysł i zrobię takie w domu. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za smaka. Robię w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie było u mnie golonki i chyba taką zrobie..

    OdpowiedzUsuń
  5. oj tak albo golonka w kapuście są boskie:) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz, coś czego nie lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest dopiero przepis, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jutro zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda na zdjęciach ślicznie i bardzo smacznie, przepis jak dla mnie bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam je na wiele sposobów. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych pomysłów. Jeśli ktoś by chciał kilka ciekawych rozwiązań to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?

    OdpowiedzUsuń