Zachwycona żeberkami w kiszonej kapuście postanowiłam zrobić także taką golonkę, palce lizać ;)
- 1 kg golonki,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- pieprz ziołowy ,
- cebula,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- zioła prowansalskie,
- bazylia,
- majeranek ,
- 200 ml bulionu
Sposób wykonania:
- Golonkę nacieramy pieprzem ziołowym, majerankiem, ziołami prowansalskimi i bazylią.
- Zostawiamy na noc.
- Cebulę prażymy na patelni.
- Kładziemy odsączoną i pokrojoną kapustę kiszoną.
- Dodajemy uprażoną cebulę.
- Wkładamy zamarynowaną golonkę.
- Przykrywamy kapustą z zielem angielskim, liśćmi laurowymi.
- Zalewamy szklanką bulionu.
- Gotujemy do miękkości na małym gazie.
Smacznego!
Coś dla prawdziwego faceta:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuńwyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńTeż tak sądzę:)
UsuńZjadłabym.. :D Ukradnę Ci pomysł i zrobię takie w domu. :P
OdpowiedzUsuńFajnie:)
UsuńDzięki za smaka. Robię w sobotę :)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
UsuńDawno nie było u mnie golonki i chyba taką zrobie..
OdpowiedzUsuńWarto:)
Usuńoj tak albo golonka w kapuście są boskie:) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa też:)
UsuńPierwszy raz, coś czego nie lubię :D
OdpowiedzUsuńŻałuj;p
UsuńTo jest dopiero przepis, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńNo;)
Usuńmniam:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńUwielbiam taką golonkę:)
OdpowiedzUsuńJa również ;)
Usuńjutro zrobie:)
OdpowiedzUsuńProszę dać znać, jak smakowała ;)
Usuńale pycha
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda na zdjęciach ślicznie i bardzo smacznie, przepis jak dla mnie bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam je na wiele sposobów. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych pomysłów. Jeśli ktoś by chciał kilka ciekawych rozwiązań to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?
OdpowiedzUsuń