Bigos to jedno z popularniejszych polskich dań. W tym roku przypadł mój debiut, bowiem pierwszy raz przygotowałam tą potrawę z młodej kapusty. Mimo moich obaw wyszedł przepyszny ;)
- 2,3 młode kapusty - zależy od wielkości
- 20-25 dag pieczarek
- 45 dag łopatki
- 15 dag boczku parzonego
- 15 dag boczku surowego
- 250 ml przecieru pomidorowego ( ja dałam Valfruta passata 500 ml )
- oliwa z oliwek ( ja dałam Olitalia extra vergine)
- 200 ml wody
- 4 kiełbasy
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Przesmażamy kolejno pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek parzony, boczek surowy, łopatkę.
- Całość następnie przerzucamy do dużego garnka, gdzie wlewamy 200 ml wody i dusimy.
- W tym czasie myjemy pieczarki, kroimy i przesmażamy na oliwie z oliwek.
- Zaczynamy kroić kapustę, przykrywamy nią mięso.
- Dodajemy przesmażone pieczarki.
- Dorzucamy kolejną kapustę.
- Dodajemy 250 ml przecieru pomidorowego, możemy dodać jeszcze nieco wody.
- Wrzucamy 3 liście laurowe, 5 ziaren angielskich.
- Gotujemy do miękkości, co jakiś czas mieszając.
- Najlepszy jest na 2-3 dzie, gdy smaki się przejdą ;)
Ale narobiłaś mi ochoty na kapuchę:)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
Usuńmmm zjadłabym bigosik z młodej kapusty ;) chodzi za mną od kilku dni:)
OdpowiedzUsuńCzas zrobić ;)
Usuńz młodej kapusty, pychota! muszę chyba zrobić :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Koniecznie ;)
UsuńMniamiś :) Taki bigosik ma swój urok :)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
Usuńbrzmi kusząco:)
OdpowiedzUsuńI tak będzie ;)
UsuńPrzepyszny taki bigos!
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
UsuńBigos pyszny, byleby to nie było leczo to chętnie zjem ; D
OdpowiedzUsuńLeczo też pycha <3
UsuńMłoda kapusta jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuńnarobiłaś mi smaka ta kapustką:) zapraszam na mój nowy blog i pozdrawiam w mojej malutkiej kuchni - teraz Potravel :)
OdpowiedzUsuńWiem, wiem ;)
UsuńMniaaaam! Ale mi narobiłaś smaka! chyba w tym tygodniu się skuszę i spróbuję swych sił. Albo Tygrysa poproszę. ;-P
OdpowiedzUsuńO, dobry pomysł:)
Usuńrobię! a dużo tego wychodzi?
OdpowiedzUsuńDobre takie 2 miski, jak na zdjęciu:) Może trochę więcej.
Usuńpycha!:) ale bym zjadła młodą kapuchę, dziś miałam robić z niej danie bo za mną chodzi, ale może jutro mi się uda:D
OdpowiedzUsuńMoże tak, powodzenia:)
Usuń