Ciasto drożdżowe wykorzystuję dość często w moich przepisach, dlatego też dodaję uniwersalny przepis, który będę podlinkowywała w określonym daniu:)
- 1 kg mąki,
- 4 zółtka,
- 1 białko,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 3 łyżki oleju, 2 szklanki mleka,
- 1/2 kostki tłuszczu,
- 10 dag drożdży
Sposób wykonania:
- Do miski wbijamy 4 zółtka, jedno białko. Dodajemy szczyptę soli.
- Dodajemy 2 cukry waniliowe.
- Dorzucamy 3/4 szklanki cukru.
- W 2 szklankach ciepłego mleka rozpuszczamy kostkę masła.
- Ucieramy jajka z cukrami.
- Dodajemy mleko z tłuszczem, na przemian z 1 kg mąki.
- Dolewamy 3 łyżki oleju.
- Kruszymy 10 dag drożdży, dodajemy trochę ciepłego mleka i mąki.
- Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Dodajemy do ciasta.
- Wyrabiamy, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu.
- Czekamy aż podwoi swoją objętość i działamy dalej ;)
Smacznego!
Chodzę do szkoły gastronomicznej, ale ekspertem nie jestem, jednak Pani Nauczycielka powiedziała nam, że cukier wanilinowy. :)
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe zawsze dobre, warto pod ręką mieć taki przepis :)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
UsuńTo co oferują nam w sklepach, w saszetkach to cukier wanilinowy ;) A waniliowy można w łatwy sposób zrobić sobie samemu w domu :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Wystarczy słoik i laska wanilii. Wrzucamy laskę do słoika i zasypujemy cukrem, szczelnie zamykamy. Po jakimś czasie (dość krótkim) mamy słoik cukru waniliowego. Jednak jego moc jest słabsza i można go używać jak zwykły cukier. A najlepsze jest to, że z jednej laseczki można mieć bardzo dużo cukru :) Gdyż po wysypaniu go ze słoika laskę zasypujemy ponownie.
OdpowiedzUsuńWanilina, to konkretny aromat, ester, jeśli dobrze pamiętam, wchodzący w skład wanilii (ponad 90%) Syntezowany i ekstrahowany, czysty więc i moc ma większą.
Tak właśnie myślę nad zrobieniem cukru waniliowego w domku, Bacha85 bardzo dziękuję za wyjaśnienie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie drożdżowe wypieki ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
UsuńJa do niedawna byłam przekonana, że mamy w tych torebkach cukier waniliowy, ale znajomy mnie uświadomił :)
OdpowiedzUsuńNigdy mi się ciasto drożdżowe nie udwało.
OdpowiedzUsuńMusisz próbować do skutku;p
Usuńuwielbiam piec przeróżne ciasta i nawet wychodzą ale za placek drożdżowy nigdy sie nie zabrałam,masz wszystko świetnie opisane wiec chyba się zabiorę.jak kiedys zrobię to dam znać co to wyszło.
OdpowiedzUsuńBędę czekała na informację:)
Usuń