Nie wiem, jak Wy, ale ja jako miłośniczka dżemów nie mogłam pozwolić, aby zabrakło domowego dżemu z czereśni ;)
Potrzebne składniki:
- ok. 2,5 kg czereśni ( ok. 1,8 - 1,9 kg po wydrążeniu)
- 2 konfiturki
- kilka kropli soku z cytryny ( ja użyłam Limmi cytrynkę )
- 80-90 dkg cukru
- 2/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Czereśnie myjemy, wydrążamy.
- Wsypujemy do większego garnka.
- Dolewamy 2/3 szklanki wody.
- Wsypujemy 2 konfiturki.
- Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając.
- Po zagotowaniu dodajemy 80-90 dkg cukru.
- Gotujemy od 1-2 minut, mieszając.
- Dodajemy sok z cytryny.
- Słoiki wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Wlewamy gorący dżem do gorących słoików.
- Zakręcamy, zostawiamy do wystygnięcia. Ja dodatkowo nakrywam ręcznikiem, żeby się dobrze zamknęły.
Pamiętam z dzieciństwa, że każdego lata moja Mama usiłowała zrobić dżem z czereśni i każdego lata Jej się to nie udawało. Czereśnie pochłanialiśmy na bieżąco i jednogłośnie (ja i mój brat) byliśmy zdania, że szkoda takich słodkości marnować na dżem czy nawet kompot! W rezultacie do dnia dzisiejszego nie znam smaku dżemu czereśniowego:)
OdpowiedzUsuńTo niewybaczalne ;)
Usuńmniam mniam!:) ja dziś do nauki sama zjadłam pół kilo czereśni, jak nie więcej. to jedne z moich ulubionych owoców:D
OdpowiedzUsuńMoich także ;)
Usuńja ostatnio zrobilam gar kompotu. poszedł moment! :) a dżemik pycha
OdpowiedzUsuńTakie rzeczy to szybko znikają ;)
UsuńA ta konfiturka to coś jak dżemix? Mogę pominąć cytrynkę?
OdpowiedzUsuńMożesz kombinować :)
UsuńPrzepyszny wyszedł i zniknął w mgnieniu oka ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie;)
Usuńciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńA jakie pyszne ;)
Usuń