Jeżeli ma się w domu miłosnika wszystkiego, co truskawkowe oczywistym jest, że osobnik nie przepuści okazji, żeby zjeść domowy dżem truskakowy, oto i jest !
Potrzebne składniki:
- 1,8 kg truskawek
- 75 dkg cukru
- 2 konfiturki
- sok z cytryny ( ja użyłam Limmi cytrynkę )
- 2/3 szklanki wody
Sposób wykonania:
- Truskawki myjemy, obieramy z szypułek.
- 1,8 kg truskawek wsypujemy do dużego garnka.
- Zalewamy 2/3 szklanki wody.
- Wsypujemy 2 konfiturki.
- Gotujemy, cały czas mieszając.
- Pod koniec dodajemy 75 dkg cukru i dolewamy soku z cytryny.
- Słoiki wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Gorący dżem wkładamy do gorących słoików.
- Obracamy do góry dnem na kilkanaście minut, następnie odwracamy normalnie.
- Zostawiamy na noc, można przykryć ręcznikiem, żeby dobrze się słoiki zamknęły.
Super! Muszę się zorganizować i zrobić.
OdpowiedzUsuńDaj zaś znać, jak smakowało:)
UsuńZjadłabym dżemik :) Znowu mi ochoty narobiłaś :) Hmm ale mam gdzieś chyba jeszcze jeden słoik ubiegłorocznego dźemu to wyciągnę :)
OdpowiedzUsuńMoże masz, smacznego:)
UsuńMniamiś :) Chociaż ja robię z limonką, też z Limmi, jest bardziej charakterna od cytrynki. A i nie dodaję wody, truskawki i tak mają jej bardzo dużo.
OdpowiedzUsuńNo każdy ma inny przepis:)
UsuńTak, jak z bigosem, niby każdy dodaje kapusty, a zawsze wychodzi co innego :)
UsuńJa nawet, jak 2 razy robię według przepisu to i tak wyjdzie inny ;)
Usuńa ja wlaśnie pożarłam sorbet truskawkowy :)
OdpowiedzUsuńOj, kusisz;p
UsuńDziś zrobiłam, trochę według swojego smaku, ale tez wyszedł pyszny, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKażdy robi po swojemu, a i tak rewelacja zawsze jest ;)
UsuńJa zamierzam dopiero robić:)
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie pyszny ;)
Usuń