Pewnie wszyscy już wiedzą o tym, że jak się miksuje przeciwnie do ruchu wskazówek zegara ( tj. w lewą stronę) to się szybciej ubija. Ja nie wiedziałam, ale że pozyskałam taką informację to po przetestowaniu Wam ją przekazuję. Doskonała propozycja dla osób tak niecierpliwych, jak ja.
Potrzebne składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka kartoflanki
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy/aromat waniliowy
Sposób wykonania:
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dość dużego naczynia, dodajemy szczyptę soli, miksując w lewą stronę ubijamy na sztywną pianę ( aby nie mogła wypaść z garnka ).
- Wsypujemy cukier waniliowy, dodajemy żółtka. Mieszamy na wolnych obrotach.
- Wsypujemy 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżkę kartoflanki, 6 łyżek cukru i 1,5 łyżeczki prosku do pieczenia.
- Wylewamy do tortownicy o średnicy 29 cm.
- Pieczemy ok. 20 min. w 150 st.
- Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
OO nawet nie wiedziałam że wtedy się szybciej ubijają :D
OdpowiedzUsuńTaka ciekawostka:)
UsuńHihi ja nie wiedziałam że w lewo będzie szybciej:) Koniecznie muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj:)
UsuńSmakowicie wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńHehe fajny gif ! dobry pomysł : D.
Dzięki:)
Usuńnie ma to jak biszkopcik ;) najlepiej z owockami ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńAle fajnie na stronce się porobiło - super zmiana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńA to ciekawe z tym miksowaniem? :)
OdpowiedzUsuńNo ciekawe:)
Usuńa ja zawsze w prawo :)
OdpowiedzUsuńNo ja też:)
UsuńNie wiedziałam :D A taki biszkopt na pewno byłby pyszny z galaretką i owocami :)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;) Ja użyłam, jako bazę do ciasta Kubuś Puchatek ( przepis niedługo ) ;)
UsuńPiękny ten nowy szablon :)
OdpowiedzUsuńWiem, że cudowny :D Dziękuję ;)
UsuńDobry biszkopt to podstawa :) Baza do najlepszych tortów :)
OdpowiedzUsuńO tak ;)
UsuńBiszkopt piekę bardzo podobnie i tez zawsze mi sie udaje :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo ;)
UsuńNie słyszałam o ubijaniu w lewo, ale ciekawe czemu szybciej
OdpowiedzUsuńMusisz zobaczyć :)
UsuńJa słyszałam o tym patencie, tak jak i o tym że zupe miesza sie w prawo. Ja jednak wszystko w lewo robię:-p
OdpowiedzUsuń:D
Usuń