sobota, 27 lipca 2013

Jasny biszkopt z 6 jajek - przepis podstawowy.

Pewnie wszyscy już wiedzą o tym, że jak się miksuje przeciwnie do ruchu wskazówek zegara ( tj. w lewą stronę) to się szybciej ubija. Ja nie wiedziałam, ale że pozyskałam taką informację to po przetestowaniu Wam ją przekazuję. Doskonała propozycja dla osób tak niecierpliwych, jak ja.


Potrzebne składniki:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kartoflanki
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy/aromat waniliowy


Sposób wykonania:
  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dość dużego naczynia, dodajemy szczyptę soli, miksując w lewą stronę ubijamy na sztywną pianę ( aby nie mogła wypaść z garnka ).
  2. Wsypujemy cukier waniliowy, dodajemy żółtka. Mieszamy na wolnych obrotach.
  3. Wsypujemy 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżkę kartoflanki, 6 łyżek cukru i 1,5 łyżeczki prosku do pieczenia.
  4. Wylewamy do tortownicy o średnicy 29 cm.
  5. Pieczemy ok. 20 min. w 150 st.
  6. Zostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego !

26 komentarzy:

  1. OO nawet nie wiedziałam że wtedy się szybciej ubijają :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hihi ja nie wiedziałam że w lewo będzie szybciej:) Koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda ! :)
    Hehe fajny gif ! dobry pomysł : D.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak biszkopcik ;) najlepiej z owockami ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajnie na stronce się porobiło - super zmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A to ciekawe z tym miksowaniem? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiedziałam :D A taki biszkopt na pewno byłby pyszny z galaretką i owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie ;) Ja użyłam, jako bazę do ciasta Kubuś Puchatek ( przepis niedługo ) ;)

      Usuń
  8. Piękny ten nowy szablon :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobry biszkopt to podstawa :) Baza do najlepszych tortów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Biszkopt piekę bardzo podobnie i tez zawsze mi sie udaje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie słyszałam o ubijaniu w lewo, ale ciekawe czemu szybciej

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja słyszałam o tym patencie, tak jak i o tym że zupe miesza sie w prawo. Ja jednak wszystko w lewo robię:-p

    OdpowiedzUsuń