sobota, 13 lipca 2013

Kompot z czerwonych porzeczek.

Po szybkim cieście z porzeczkami przyszedł czas na kompot z czerwonych porzeczek, pychotka ;)


Potrzebne składniki:
  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki czerwonej porzeczki
  • 6-7 łyżek cukru
  • kilka kropel soku z cytryny ( ja użyłam Limmi cytrynkę )

Sposób wykonania:
  1. 3 szklanki wody wlewamy do garnka.
  2. Dosypujemy 6,7 łyżek cukru. Doprowadzamy do wrzenia.
  3. Porzeczki myjemy, obieramy.
  4. Dodajemy do wrzącej wody.
  5. Gotujemy 5-7 min.
  6. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  7. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !



10 komentarzy:

  1. Ja nie mogę żyć bez kompotu :) Najlepszy jest z rabarbaru :) Polecam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam kompoty. Właśnie dziś zrobiłam 20 słoików kompotu wiśniowo - agrestowego.
    Nie uznaję kupnych soków z kartonu. Nie ma to jak kompot :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi ochoty na kompot. :)
    Kiedyś mój tata robił spore zapasy przed sezonem zimowym, ale później niestety przestał. :(

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja w tym roku nie miałam skąd wziąć porzeczek :/

    OdpowiedzUsuń