poniedziałek, 29 lipca 2013

,,Letnie orzeźwienie", czyli porzeczkowy torcik z ananasami na biszkopcie.

Nie powiem Wam, jakim sposobem moja siostra doszła do tego, że połączenie ananasa z porzeczkami będzie niebiańskie. Niemniej, jak zwykle miała rację, a torcik zniknął w mgnieniu oka ;)


Potrzebne składniki:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 4 łyżki kartoflanki
  • 2 cukry waniliowe/aromat waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki porzeczek czerwonych
  • 5 jogurtów ananasowych małych
  • 1 jogurt naturalny
  • puszka ananasów
  • opakowanie żelatyny
  • szczypta soli

Sposób wykonania:
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Do 3 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, żeby nam nie wylewała się z garnka. 
  2. Dodajemy 1 cukier waniliowy, szklankę cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki kartoflanki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.
  3. Pieczemy ok. 25 min. w 175 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
  4. Przygotowujemy masę porzeczkowo-ananasową. Do miski wlewamy 5 jogurtów ananasowych i 1 naturalny. Dodajemy 1/2 szklankę cukru i 1 cukier waniliowy. Miksujemy.
  5. Dodajemy 2 szklanki obranych i umytych czerwonych porzeczek. Miksujemy albo rozdrabniamy tłuczkiem, żeby zostały jak najmniejsze kawałki i jak najwięcej soku owoce puściły.
  6. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Całość mieszamy.
  7. Sok z ananasa podgrzewamy i rozpuszczamy opakowanie żelatyny. Zostawiamy do przestygnięcia.
  8. Dodajemy do masy porzeczkowo-ananasowej. Wstawiamy na 10-15 min. do lodówki, żeby zaczęła gęstnąć. Wylewamy na biszkopt. Dekoracje układamy, jak masa jeszcze troszkę zgęstnie, ale nie będzie sztywna.
  9. Wstawiamy do lodówki na min. 6 h.

Smacznego !

32 komentarze:

  1. Chętnie bym spróbowała torciku porzeczkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie: ananas i porzeczka - muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uuu ! nigdy takiego pysznego połączenia nie kosztowałam! : )
    Muszę spróbować, ponieważ wygląda bardzo smakowicie :)
    Aha! no i znów narobiłaś mi apetytu : D

    Pozdrawiam : *.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne połączenie, słodki ananas i kwaśna porzeczka:D

    OdpowiedzUsuń
  5. torcik wygląda bosko - pożyczę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię torty z dodatkiem porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow rewelacja! zdecydowanie do wypróbowania;))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. O tak, siostra ma zmysł kulinarny, dotąd skrzętnie skrywany :D

      Usuń
  9. Prawdę mówiąc nie lubię ananasa ale i tak na sam widok takiego torcika ślinka mi cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  10. W życiu bym nie pomyślała o takim połączeniu, ale powiem Ci, że zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. w sam raz na takie upalne dni. Wygląda świetnie ; )

    OdpowiedzUsuń