Ciasto drożdżowe z porzeczkami. Ostatnie smaki lata ;)
Potrzebne składniki:
- 4 jaja,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy,
- 1kg mąki,
- 1/2 kostki tłuszczu,
- 2 szklanki mleka,
- 10 dag drożdży,
- szklanka cukru,
- cukier puder,
- sok z cytryny,
- czerwone porzeczki,
- 1 jogurt ananasowy
Sposób wykonania:
- Wykonujemy ciasto drożdżowe z przepisu podstawowego - klik.
- Wykładamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Smarujemy jogurtem ananasowym. Wysypujemy umyte i obrane porzeczki.
- Posypujemy kruszonką (tyle ile cukru i tłuszczu tyle dajemy mąki , w tym 1 łyżkę kartoflanki i wyrabiamy).
- Pieczemy 30-35 min. w 200 st. Możemy polać lukrem królewskim - klik.
Smacznego !
To musi być pyszneee!)))))
OdpowiedzUsuńJest ;)
Usuń