Shrek, Kubuś Puchatek, czas na Czerwonego Kapturka. Podam Wam proporcje, jakich ja użyłam, ale równie dobrze możecie dać tylko 1 jogurt wiśniowy, wówczas tort wyjdzie niższy ;)
Potrzebne składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 4 łyżki kartoflanki
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 (1) jogurt duży Fruvita wiśniowy
- 15(7) łyżek syropu wiśniowego
- 5(3) łyżeczek żelatyny
- opakowanie delicji wiśniowych
- 4 galaretki wiśniowe
- duża śmietana 30 % ( 330 ml )
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy jasny biszkopt z 3 jajek - klik. Obudowujemy biszkopt sztywnym papierem, żeby nam się tort zmieścił.
- Do naczynia wlewamy 2 duże jogurty wiśniowe. Dodajemy 15 łyżek syropu wiśniowego. W ciepłej wodzie rozpuszczamy 5 łyżeczek żelatyny, następnie podgrzewamy, dodajemy do wiśniowej masy. Wstawiamy na 10 minut do lodówki, jak zacznie gęstnieć to wylewamy na biszkopt. Zostawiamy do całkowitego stężenia.
- Układamy delicje do góry czekoladą. W 2 szklankach wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe. Zostawiamy do prawie całkowitego stężenia. Dodajemy dużą śmietanę 30 %, mieszamy. Wylewamy na delicje. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- W 3,5 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy kolejne 2 galaretki wiśniowe. Zostawiamy do prawie całkowitego stężenia. Wylewamy na warstwę piankową. Wstawiamy do lodówki, aż wszystko zgęstnie.
Smacznego !
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńFaktycznie wygląda jak czerwony kapturek, fajne warstwy kremu, super wygląda w przekrojeniu :-)
OdpowiedzUsuńTaki był zamiar ;)
Usuńszkoda że ja piec nie umiem ; p
OdpowiedzUsuńTo się nauczysz :P
UsuńBardzo fajny, lekki torcik ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTrochę zapychający wbrew pozorom ;)
Usuńfajne to ciacho, ten czerwony kolorek kusi a i ma smaki które lubię!:)
OdpowiedzUsuńTo się cieszę ;)
Usuńbosze... a ja jestem na diecie... nie z włąsnego wyboru poprostu muszę...
OdpowiedzUsuńOj, to może wersję odchudzoną na jogurtach naturalnych?
UsuńNowa wariacja, fajnie:)
OdpowiedzUsuńO tak ;)
UsuńSuper wygląda :) Zawsze zastanawiam się jak te ciasta nie wypływają z blachy skoro są takie duże ?
OdpowiedzUsuńObkładam brzegi kartkami sztywnymi, żeby nie wypłynęło:)
Usuń