sobota, 3 sierpnia 2013

Domowe lody czekoladowe/kakaowe.

Gdy tylko zobaczyłam u Dusi przepis na lody czekoladowe wiedziałam, że nie będę mogła się im oprzeć. I faktycznie, choć czasu dużo mi zabrały to efekt był tego wart ;)


Potrzebne składniki ( 15-20 gałek ):
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( ja dałam z Wedla )
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 330 ml śmietany 30 % ( duży kartonik z Biedronki )

Sposób wykonania:
  1. Mleko zagotowujemy z cukrem. Zdzejmujemy z palnika. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz 4 łyżki kakao ( ja dałam dość czubate ). Zostawiamy do wystygnięcia.
  2. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy wystudzoną masę czekoladowo-kakaową.
  3. Wylewamy do naczynia, jeżeli nie mamy maszynki do lodów i wstawiamy do zamrażarki. I tutaj zaczyna się maraton - średnio co 30-45 min. musimy przemieszać  przez ok. 3-4 h, potem zostawiamy na 2 h , przemieszamy i zostawiamy do stężenia. Razem czas stężenia tych lodów wynosi dobre 12 h, ale efekt jest tego wart ;)

Smacznego !

14 komentarzy:

  1. W mojej Biedronce wyprzedają maszyny do lodów. 49zł za sztukę to prawdziwa okazja, zważywszy na fakt, że naprawdę spisują się bez zarzutów. No, a jak się nie ma maszyny to można skorzystać z Twojego przepisu i na pewno kubki smakowe będą zadowolone, czyż nie?

    OdpowiedzUsuń
  2. o rety, jak ja dawno nie jadłam takich domowych lodów, na pewno są pyszne. Może skorzystam nie długo z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekoladowe to moje ulubione. Mówisz, że można bez maszynki do lodów?

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem dziwna, ale czekoladowych lodów nie lubię, za to owocowe kocham:P
    Nad tą maszyną z biedronki się zastanawialam, ale nadal nie wiem, czy tak często będę jej używać:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta czasochłonność mnie nieco zniechęca :( Ale wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super!poproszę o gałeczkę;)

    OdpowiedzUsuń