Jasny biszkopt z 6 jajek będzie doskonały na tortownicę 29 cm lub też dużą blachę. Gdy jednak potrzebujemy coś mniejszego polecam taki z 3 jajek, proporcje inne niż w przypadku tego z 6 jajek.
Potrzebne składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 4 łyżki kartoflanki
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ( mieszając w lewą stronę szybciej ) tak, aby nie wypadała z garnka.
- Dodajemy 3 żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki kartoflanki, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach.
- Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto.
- Pieczemy ok. 25 min. w 175 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
Bardzo fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuń