Konfitura wyszła cudownie gęsta, żałuję jedynie, że tak mało miałam porzeczek.
Potrzebne składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 1/2 kg cukru
- 1/4 szklanki wody
- Porzeczki myjemy. Wkładamy do garnka. Dolewamy wody.
- Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez 30 min.
- Dodajemy cukier. Gotujemy kolejne 30 min.
- Jeżeli chcemy, żeby została na zimę to słoiki wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Gorącą konfiturę wkładamy do gorących słoików.
- Nakrywamy ręcznikiem na kilka godzin.
Smacznego !
mmm:D uwielbiam
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
UsuńDziś jadę do babci i już wiem co będę zrywać z krzaków :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńBardzo smaczna wyszła;)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
Usuń