Wiecie co, muszę się przyznać, że trochę się bałam zrobić mus czekoladowy. Jednak jakoś się przemogłam, dodałam frużelinę wiśniową i wyszło idealnie ;)
Potrzebne składniki:
- 500 g śmietany kremówki 30 %
- mały jogurt naturalny
- 3 łyżki żelatyny
- czekolada mleczna
- wiśniowa frużelina
Sposób wykonania:
- 500 g śmietany 30 % ubijamy na sztywno. W odrobinie wody rozpuszczamy tabliczkę czekolady. Zostawiamy do wystygnięcia.
- W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy na ok. 10 min, gotujemy. Dodajemy do zimnej czekolady, którą łączymy ze śmietaną. Wlewamy do naczyń i wkładamy do lodówki na 2-3 h.
- Następnie, jeżeli mamy schłodzoną wiśniową frużelinę wkładamy ją do garnka z odrobiną wody i rozpuszczamy. Nakładamy luźną na mus czekoladowy i wkładamy do lodówki na ok. 2 h.
Smacznego !
Przepis wydaje się dość prosty, więc z chęcią wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, jak Ci zasmakuje;)
UsuńMoja młoda pewnie by piała nad takim deserem :-)
OdpowiedzUsuńZ pewnością ;)
UsuńCzekolada i wiśnie obłędne połączenie:)
OdpowiedzUsuńO tak ;)
UsuńSłoneczna plaża i takie smakołyki:)
OdpowiedzUsuńDokładnie;)
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń