Kruszon do doskonałe ciasto dla gości, można dodać wszystkie owoce i zawsze wyjdzie pyszny ;)
Sposób wykonania:
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 6 jajek
- kostka miękkiej margaryny
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 łyżek cukru
- aromat waniliowy
- budyń wiśniowy
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Kostkę tłuszczu ucieramy z cukrem waniliowym i 5 łyżkami cukru. Dodajemy naprzemiennie 6 żółtek, 3 szklanki mąki, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy. Zagniatamy ciasto, wkładamy w foli spożywczej do lodówki na 2 h.
- Następnie schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Do 1 z nich dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy.
- Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy białe ciasto, następnie kakaowe. Układamy agrest, posypujemy czerwoną porzeczką.
- 6 białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru. Wsypujemy budyń wiśniowy, wylewamy na owoce. Z ciasta formujemy kuleczki i układamy na piance.
- Pieczemy ok. 40 min. w 170 st. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Bardzo lubię to ciasto:)
OdpowiedzUsuńCieszę się;)
Usuńjedno z lepszych ciast ;)
OdpowiedzUsuńO tak ;)
UsuńUwielbiam pleśniaka :) Kurcze, że też ten piekarnik musi nie dopiekać ... już tak dawno nie piekłam nic.
OdpowiedzUsuńOj, współczuję.
UsuńAle dawno nie robiłam pleśniaka, z porzeczka musi byc pyszny:)
OdpowiedzUsuńO tak ;)
UsuńKruchutka pychotka ze swojskim owocami. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO tak ;)
UsuńMniam, super przepis:)
OdpowiedzUsuńhttp://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE
Dziękuję, zaraz spojrzę ;)
Usuńnigdy nie robiłam, choć przepis gdzieś zapisany mam:) pysznie wygląda:)za to wielokrotnie jadłam na imprezach rodzinnych:)
OdpowiedzUsuńA żałuj ;)
Usuńja żałuję, bo chyba nie jadłam nawet takiego nie mówiąc o pieczeniu:) Nadrobię zaległości:)
UsuńKoniecznie i daj znać, jak smakowało ;)
Usuń