Jak byłam mała bardzo lubiłam tą sałatkę z ogórków, więc często pojawia się na naszym stole ;)
Potrzebne składniki:
- ok. 2,5 kg ogórków ( potrzebujemy 2 kg obranych ogórków )
- 1/2 szklanki octu
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli kamiennej
- zielony pokrojony koper
- 6 małych cebuli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- Ogórki myjemy, obieramy ze skóry. Potrzebujemy takich 2 kg, lepiej większych. Następnie trzemy na tarce lub kroimy, jak na mizerię. Z cebulą robimy to samo.
- Ogórki zasypujemy 2/3 szklanką cukru, dodajemy 1,5 łyżki soli kamiennej, zielony pokrojony koper, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu. Dolewamy 1/2 szklanki octu. Całość mieszamy i odstawiamy na ok. 18 h.
- Następnie razem z wodą wkładamy do słoików, które umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy do 3/4 wysokości i gotujemy 3 min. od zagotowania. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
tez pamiętam podobna sałatke;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
Usuńrobiłam niedawno podobną. najlepsza :D
OdpowiedzUsuńNo wiadomo :)
UsuńMama robiła pamiętam amm.. na święta : D
OdpowiedzUsuńAle była przepyszna! ; )
Pozdrawiam :*.
Cieszę się, że Ci smakowało ;)
UsuńGeneralnie powiem Ci, że ja lubię ogórki chyba w każdej postaci więc na pewno przypadłaby mi do gustu. Bardzo ładne zdjęcia. Przy okazji zapraszam na moje rozdanie jeśli masz ochotę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuńbardzo fajny przepis,chętnie go wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Cieszę się ;)
UsuńMuszę sobie przepisać. :D Kiedyś spróbuję.;p
OdpowiedzUsuńZ pewnością ;)
UsuńTAkiej sałatki u mnie się nie robiło, szkoda,że słoików już nie mam, bo bym jeszcze zrobiła.
OdpowiedzUsuńSzkoda .
Usuńlubię, lubię, oj bardzo lubię:D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńA może smazone zielone pomidory, bo to i literacko i kulinarnie i ... filmowo. Jednak kiszone tez brzmią kusząco.
OdpowiedzUsuńMuszę pomyśleć ;)
Usuń