Takie wiśnie można śmiało wykorzystać zimą, jako nadzienie do ciast, czy tortów.
Potrzebne składniki:
- 3 kg wiśni
- 1 kg cukru
- Wiśnie myjemy, wydrążamy.
- Zasypujemy cukrem, mieszamy, czekamy aż puszczą sok. Zostawiamy na min. godzinę.
- Kładziemy na durszlak.
- Wkładamy do słoików do połowy, wsypujemy 2-3 łyżki cukru w zależności od wielkości słoika.
- Dodajemy do pełna wiśni. Zakręcamy.
- Gotujemy ok. 30 min. w garnku, żeby woda zakrywała wysokość 3/4 słoika.
- Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
Takie słoiczki kojarzą mi się z dzieciństwem. Sama takich nie robię. :)
OdpowiedzUsuńCóż poradzę:)
UsuńDla mnie również to wspomnienie dzieciństwa i babci :)
OdpowiedzUsuńI sama również takich nie robię ... pewnie raczej z lenistwa...
Wszystko możliwe:)
Usuńidealne do ciast i deserów, super!
OdpowiedzUsuńDokładnie to samo zauważyłam ;)
Usuńpełną szafke mam <3 mniam mniam!
OdpowiedzUsuńzapraszam an rozdanie kulinarne do mnie- może Cie zainteresuje!
Zaraz spojrzę ;)
UsuńMam pytanie odnośnie cukru.Jaką ilością cukru na początku zasypujemy wiśnie? I drugie, czy słoiczki można gotować metodą piekarnikową?
OdpowiedzUsuńTo zależy od słodkości wiśni, ale ja proponuję dać ok. 1 szklanki cukru na 1 kg wiśni. Potem spróbujesz, czy jest dosyć słodkie i do słoika po 2,3 łyżki ok. Co do metody piekarnikowej nie mam pojęcia, co zawsze gotuję w garnku. Do piekarnika nie jestem zbytnio przekonana.
OdpowiedzUsuń