poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Wiśnie drylowane do ciast i tortów.

Takie wiśnie można śmiało wykorzystać zimą, jako nadzienie do ciast, czy tortów.


Potrzebne składniki:
  • 3 kg wiśni
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania:
  1. Wiśnie myjemy, wydrążamy.
  2. Zasypujemy cukrem, mieszamy, czekamy aż puszczą sok. Zostawiamy na min. godzinę.
  3. Kładziemy na durszlak.
  4. Wkładamy do słoików do połowy, wsypujemy 2-3 łyżki cukru w zależności od wielkości słoika.
  5. Dodajemy do pełna wiśni. Zakręcamy.
  6. Gotujemy ok. 30 min. w garnku, żeby woda zakrywała wysokość 3/4 słoika.
  7. Zostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Takie słoiczki kojarzą mi się z dzieciństwem. Sama takich nie robię. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie również to wspomnienie dzieciństwa i babci :)
    I sama również takich nie robię ... pewnie raczej z lenistwa...

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne do ciast i deserów, super!

    OdpowiedzUsuń
  4. pełną szafke mam <3 mniam mniam!

    zapraszam an rozdanie kulinarne do mnie- może Cie zainteresuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie odnośnie cukru.Jaką ilością cukru na początku zasypujemy wiśnie? I drugie, czy słoiczki można gotować metodą piekarnikową?

    OdpowiedzUsuń
  6. To zależy od słodkości wiśni, ale ja proponuję dać ok. 1 szklanki cukru na 1 kg wiśni. Potem spróbujesz, czy jest dosyć słodkie i do słoika po 2,3 łyżki ok. Co do metody piekarnikowej nie mam pojęcia, co zawsze gotuję w garnku. Do piekarnika nie jestem zbytnio przekonana.

    OdpowiedzUsuń