Dżem aroniowo-śliwkowo-jabłkowy jest wyborny w smaku. Zupełnie nie czuć goryczy aronii.
Potrzebne składniki:
- 75 dag aronii
- 40 dag śliwek
- 30 dag jabłek
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki wrzącej wody
Sposób wykonania:
- Aronię mrozimy 24 h. Po tym czasie wyjmujemy, zasypujemy szklanką cukru. Zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, gotujemy 15 min. Następnie rozduszamy aronię, kroimy w tym czasie śliwki i jabłka w kostkę. Dodajemy do aronii.
- Gotujemy ok. 2,5-3 h, co jakiś czas mieszając. Możemy zapasteryzować. W tym celu słoiki wyparzamy w nagrzanym piekarniku. Wlewamy do nich gorący dżem. Zakręcamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz