środa, 16 grudnia 2020

Aromatyczna konfitura jabłkowa Pawła Małeckiego

Gdy tylko zobaczyłam w gazetce Lidla przepis na aromatyczną konfiturę jabłkową Pawła Małeckiego wiedziałam, że długo nie wytrzymam i w końcu zagości i u mnie. Jest cudownie aromatyczna ;)

Potrzebne składniki:
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek obranych i pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w kosteczkę
  • 700 g cukru
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • cynamon ( opcjonalnie ), ja nie dodawałam

Sposób wykonania:
  1. Jabłka myjemy, obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kosteczki o wymiarach 5 x 7 mm. Potrzebujemy ich aż 1,5 kg.
  2. Następnie wkładamy je do głębokiego garnka. Dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz sok z 1 pomarańczy. Dosypujemy 700 g cukru ( można więcej, wszystko zależy, kto jak słodkie lubi). Możemy dodać troszkę cynamonu.
  3. Jabłka prażymy na dużym ogniu 10-14 min. cały czas mieszając, aby nabrały jasnozłotego koloru. 
  4. Gorącą konfiturę wkładamy do wyparzonych w gorącym piekarniku słoików. Z 1,5 kg jabłek wychodzą mniej więcej 4 słoiczki. 
  5. Następnie wkładamy je do garnka, aby woda zakrywała je do 1/2 wysokości i gotujemy od wrzenia pod przykryciem mniej niż 10 minut. 
  6. Ja zostawiłam słoiki do wystygnięcia w garnku i następnie je wyjęłam. 
Smacznego !

6 komentarzy: