Papryka konserwowa będzie doskonałym dodatkiem do mięs, czy sałatek. Moi goście ją uwielbiają i zawsze znika w mgnieniu oka ;)
Potrzebne składniki ( na 5 słoików ) :
- 2 kg papryki czerwonej i żółtej
- 1 l wody
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka soli
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 laurowych liści
Sposób wykonania:
- Paprykę myjemy, kroimy w małe prostokąty, wykrawamy gniazda nasienne. Układamy w słoikach.
- Zagotowujemy zalewę z 1 l wody, 1/2 szklanki octu, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki cukru, łyżki soli, 5 ziaren ziela angielskiego i 5 liści laurowych. Zalewamy wrzątkiem paprykę, zamykamy i gotujemy w dużym garnku zalanym wodą do 3/4 wysokości słoików przez 5 minut.
- Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
ja nie przepadam za papryką ; <
OdpowiedzUsuńCo poradzę:)
UsuńBardzo lubię tą paprykę:)
OdpowiedzUsuńWspaniale:)
UsuńZimą jak znalazł, uwielbiam taką papryczkę tylko dodaje jeszcze trochę miodu:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA widzisz, zawsze coś nowego się dowiem :)
Usuńrobiłam ale chyba z 2 lata temu, dobra :)
OdpowiedzUsuńZgodzę się ;)
Usuńmoja mama robi przeogromną ilość takiej papryki, więc zawsze mam zapasy od niej i nie muszę robić :D hihi
OdpowiedzUsuńFajnie Ci ;)
Usuńo tak! Kocham paprykę :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńJa wolę surową paprykę:D
OdpowiedzUsuńMożna i tak ;)
UsuńMoja mama czasem robi, jednak mi się źle kojarzy jej zapach;)
OdpowiedzUsuńCo kto lubi ;)
Usuńuwielbiam paprykę konserwową moja mama i babcia bardzo często taką robią ;)
OdpowiedzUsuńPotem w zimie jak znalazł ;)
Dokładnie ;)
UsuńDomowe przetwory kojarzą mi się bardzo pozytywnie,
OdpowiedzUsuńZ chwilami spędzonymi z moją mamą<3
A to jest dla mnie bezcenne:)
Cieszę się ;)
UsuńUwielbiam paprykę konserwową. Jest niezastąpiona do różnych sałatek. Też co roku robię jej mnóstwo :-)
OdpowiedzUsuńWiesz, co dobre ;)
UsuńA ciągle przymierzam się do zrobienia papryki. Musze się zmotywować, bo za chwilę nie będzie z czego.. )
OdpowiedzUsuńJuż końcówka, fakt ;)
UsuńNa pewno jest smaczna. Wstyd przyznać, ale w tym roku nie zrobiłam żadnych weków. Najwyższy czas zmienić coś w tym kierunku.
OdpowiedzUsuńNo koniecznie Słonko ;)
UsuńUwielbiam taką :))
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńIdealna na zimę, tez taką robiłam. Sama przyjemność jej jedzenia :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
UsuńJeszcze nigdy takiej nie jadlam. Na pewno kiedys sprobuje:)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńGoście mają super z taką gospodynią.
OdpowiedzUsuńNo ja wiem ;)
Usuńschrupałabym taką papryczke:)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się :)
UsuńZanim włożę paprykę do słoików to ją paruję około 3-4 minuty i oprócz tych dodatków co wymieniłaś dodaje zaiarnka kolendry a soli to małą łyżeczkę jest to wystarczająca ilość .
OdpowiedzUsuń