Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2013
Format : Książka
Ilość stron: 248
Półka: posiadam
Do kupienia: Merlin, Matras, Znak
Chyba nie ma osoby, która choć mimochodem nie usłyszałaby o Magdzie Gessler. Bardzo dużą popularnością cieszy się jej program kulinarny ,,Kuchenne rewolucje”, w których to Pani Magda rewolucjonizuje działanie restauracji, a raczej życie ich właścicieli. Z początku nie byłam przekonana do tego typu programów, jednak odkąd zaczęłam wchodzić do kuchni został on wpisany na moją listę cotygodniowych rozrywek, bez których nie można funkcjonować ;)
Data wydania: 2013
Format : Książka
Ilość stron: 248
Półka: posiadam
Do kupienia: Merlin, Matras, Znak
Chyba nie ma osoby, która choć mimochodem nie usłyszałaby o Magdzie Gessler. Bardzo dużą popularnością cieszy się jej program kulinarny ,,Kuchenne rewolucje”, w których to Pani Magda rewolucjonizuje działanie restauracji, a raczej życie ich właścicieli. Z początku nie byłam przekonana do tego typu programów, jednak odkąd zaczęłam wchodzić do kuchni został on wpisany na moją listę cotygodniowych rozrywek, bez których nie można funkcjonować ;)
Byłam bardzo ciekawa, jak wypadnie ta książka. Dania, które
są pokazywane na antenie w większości trafiają w mój gust, a tu jeszcze tytuł
,,Smaczna Polska”. Czym prędzej więc
zaczęłam spoglądać na dział Wielkopolska, z której się wywodzę. Potem
przejrzałam na szybko całą książkę, by zacząć twierdzić, że teraz to my już
gości możemy podejmować. Jak przyjedzie rodzina ze Śląska, czy Pomorza będziemy
doskonale przygotowani i podamy im ich miejscowe przysmaki, aby czuli się, jak
w domu !
Może zacznijmy jednak od początku. Sama okładka już mi się
podoba i zachęca do zajrzenia do środka. Dodatkowy napis ,,Regionalny
przewodnik kulinarny” obiecuje doprawdy niezapomnianą przygodę kulinarną ze
smakami Magdy Gessler. Choć zwiedziła wiele zakątków świata jej serce wciąż
pozostawało przy kuchni polskiej, którą wciąż promuje.
Pierwsze co ujrzymy to kuchnia kresowa z pięknym widokiem
obok, ta zieleń aż mnie nastroiła optymistycznie w ten kolejny już jesienny
dzień. Najbardziej typowymi składnikami
dla tego obszaru jest Malina kraśnicka, czy ser kozi wołoski. Dla małych
smakoszy, ale nie tylko polecam Kaszę kukurydzianą dla chłopca i dziewczynki,
Rogaliki z powidłami śliwkowymi. Moja siostra stwierdziła, że ,,to jest boskie”,
a chodziło o Sałatkę ,,Lato na Roztoczu”, która doprawdy prezentuje się
wybornie.
Dla kuchni kujawskiej typowymi składnikami okazują się szaruszki
( czyli gruszki do marynowania ), a także sok z kapusty. Skoro o kapuście mowa
nie mogło zabraknąć Kapuśniaku innego niż wszystkie, Kwasówki. Wielbicieli
słodkości z pewnością zachwyci Przysmak generałowej. Ciekawa wydaje się być
także Zupa klopsikowa.
Małopolanie z pewnością poinformowaliby Was o tym, że gęś
zatorska, jabłka łąckie i oscypek to produkty typowe dla ich regionu.
Koniecznie na ich stołach pojawiłaby się Gęś zatorska z sałatką
fasolowo-kapuścianą, Kaszanka po madziarsku, czy Sałatka ,,Krakowski poranek”,
a na deser Sernik krakowski.
Na Mazowszu z pewnością zachwyci Was wiśnia nadwiślańska lub
miód kurpiowski. Bardzo atrakcyjnie prezentuje się tutaj Perliczka pieczona w
półtoraku, a także Zupa z brukselki z kiełbasą szydłowiecką, czy Flaki po
warszawsku.
Podlasie to teren słynący przede wszystkim z miodów
białowieskich, czy ogórków z Kruszewa. Będąc w tamtych regionach z chęcią
spróbuję Chłodniku luksusowego, czy Kindziukowe ruloniki. Już mi ślinka cieknie
na Placuszki miodowe, czy Kartacze vel cepeliny.
Kolejnym atrakcyjnym obszarem kulinarnym jawi się kuchnia
pomorsko-kaszubska. Mieszkańcy tamtych regionów z pewnością znają smak
truskawki kaszubskiej, czy konfitury borówkowej z Borów Tucholskich. Po cichu
im zazdroszczę, że mogą jeść Sałatkę luksusową ,,Jesień leśnych ludzi”,
Truskawki kaszubskie w miodzie z rozmarynem, a chyba przede wszystkim Gołąbki z
pęczaku i grzybów.
Ślązacy z pewnością pochwalą się dyniami cieszyńskimi, czy
kołaczem śląskim. W klimacie typowo jesiennym doskonale zaprezentuje się
Sałatka z pieczoną dynią, a na obiad Zapiekanka z redykołką i kiełbasą
szczekocińską. Chyba nie ma nikogo, kto nie znałby Klusek śląskich.
Zbliżając się do końca zapoznamy się ze specjałami kuchni
warmińsko-mazurskiej, gdzie przodują takie produkty, jak syrop buraczany, czy
ser welski. Cudownie prezentuje się
Omlet ziołowy z syropem buraczanym, czy Zielone pierogi ze pstrągiem. Na święta
wspaniale wpasuje się Zupa rybna.
Kuchnia wielkopolska jest mi szczególnie bliska, ponieważ
tutaj się wychowałam. W całej Polsce znane są pyry z gzikiem, a co przygotowała
Pani Magda? Niedługo imieniny Marcina, a
dla nas typowym przysmakiem jest rogal świętomarciński, a także andruty
kaliskie. Chyba nikt nie oprze się
Pierogom z serowymi nadzieniami, czy Pijanej golonce. Jak byłam mała bardzo
lubiłam Czerninę, na którą także znajdziemy tutaj recepturę.
,,Smaczna Polska” bardzo przypadła mi do gustu. Ilustracje
były bardzo kolorowe, idealne wręcz. Dania prezentowane były dopracowane w każdym
calu i sprawiały, że aż ,,jadło się oczami”. To już kolejna książka Pani Magdy
Gessler i mam nadzieję, że nie ostatnia. To cudowna pozycja dla osób, które
interesują się smakołykami przeróżnych regionów, ale także dla tych, którzy
chcą spróbować czegoś innego. W tej książce znajdziecie przepisy głównie na
dania obiadowe, trochę będzie również deserów. Mam nadzieję, że to nie będzie
ostatnia książka napisana przez autorkę.
Zdecydowanie będzie idealna na prezent. Moja babcia zawsze
ogląda książki, które znajdują miejsce w mojej biblioteczce, ostatnio przegląda
sobie książki kulinarne. Pozycja Pani Gessler bardzo ją także oczarowała i z
wielkim trudem chciała mi ją oddać, abym i ja mogła o niej napisać. Niektórych
może zniechęcać nieco cena – 59.90 zł, jednak muszę Wam powiedzieć, że jest
tego warta ! To egzemplarz, który przyda się przez wiele lat, a za kilkadziesiąt
lat nasi wnukowie będą wspominać, jakie były tradycyjne potrawy regionalne !
Moja ocena : 10/10
PREMIERA: 7.11.2013r.
Za egzemplarz książki do recenzji dziękuję
Książka została przeczytana w ramach wyzwania
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
Czekam na tą książkę :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się:)
UsuńNie przepadam za tą kobietą, więc raczej po książkę nie sięgnę:)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są dobre:)
UsuńPrawdziwy raj dla oczu te przepisy:)
OdpowiedzUsuńDokładnie;)
UsuńProgramu "Kuchenne rewolucje" nie oglądam, choćby dlatego, że telewizji nie mam. Jednak o Pani Gessler coś tam słyszałam :)
OdpowiedzUsuńSuper;)
UsuńFajny pomysł na książkę, choć "kuchenne rewolucje" chyba zaszkodziły autorce wizerunkowo. Jednak na pewno skorzystał na tym jej budżet domowy ;)
OdpowiedzUsuńJa lubię akurat ten program:)
UsuńNamiętnie oglądam kuchenne rewolucje ;)
OdpowiedzUsuńNie ludzie gadają co chcą jednak uważam że ta pani naprawdę zna się na gotowaniu ;)
Też tak sądzę:)
Usuń