Muszę przyznać, że zabierałam się już do niego od dłuższego czasu, aż w końcu się udało. Jest nieporównywalnie smaczniejszy od tego kupnego, a śmiem twierdzić, że wychodzi też ekonomiczniej przyrządzenie go samemu w domu ;)
Potrzebne składniki:
- 1 laska wanilii
- ok. 1,5 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przekrawamy, wybieramy środek, a resztę kroimy w paski.
- Nasypujemy trochę cukru, dodajemy wanilii i tak naprzemiennie aż do całości.
- Zakręcamy i odstawiamy do ok. 2 tygodnie, co jakiś czas mieszając.
- Następnie mielimy w młynku i otrzymujemy pyszny domowy cukier waniliowy, idealny do ciast i deserów, prawda, że proste? ;)
Smacznego!
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
Mam laseczki wanilii, to pewnie zrobię i taki cukier :)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
Usuń