środa, 25 grudnia 2013

Piekę z jestem-eko.pl 2.

Jakiś czas temu prezentowałam Wam pierwszą odsłonę Piekę z jestem-eko.pl. Dziś mam dla Was następujące propozycje : Piernik oraz Tartaletki z dżemem morelowym i owocami kandyzowanymi.

Sklep jestem-eko.pl zaprasza.
Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.
Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.

Na początek czas na Piernik. Wyszedł bardzo smakowity, a konfitura żurawinowa dodatkowo podkreśliła jego korzenny smak.

Piernik

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 1/2 kostki tłuszczu
  • 3/4 szklanki miodu
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • konfitura żurawinowa 250 g
  • garść orzechów drobno posiekanych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania


Sposób wykonania:

  1. 1/2 kostki tłuszczu przetapiamy z 3/4 szklanki miodu, dodajemy przyprawę do piernika. Zostawiamy do wystygnięcia.
  2. Jajka ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę, jogurt naturalny oraz zimną masę miodową. Wkładamy 3 łyżki konfitury żurawinowej i sodę. Mieszamy.
  3. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Wylewamy ciasto.
  4. Pieczemy ok. 35-40 min. w 180 st. Po wystygnięciu przekrawamy na pół poziomo i smarujemy konfiturą żurawinową. Składamy.
  5. Posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko.
   ---------------------------------------------------------------------------------------------
                                  Tartaletki z dżemem morelowym i owocami kandyzowanymi.

 Tartaletki z dżemem morelowym i owocami kandyzowanymi.

Potrzebne składniki ( na 8 sztuk ):

  • 1/3 kostki tłuszczu
  • 2 żółtka
  • 2/3 szklanki mąki
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka cukru pudru
  • konfitura mango 
  • owoce kandyzowane


Sposób wykonania:
  1. Zagniatamy ciasto z 1/3 kostki tłuszczu, 2 żółtek, 2/3 szklanki mąki, łyżeczki cukru waniliowego i łyżki cukru pudru.
  2. Foremki do tartaletek smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem.
  3. Pieczemy ok. 15 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
  4. Nakładamy dżem, posypujemy owocami kandyzowanymi.
Smacznego !

Wpis powstał w ramach współpracy z Jestem-eko.pl 


Sklep jestem-eko.pl zaprasza.
Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.
Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.




Smacznego!

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.





18 komentarzy:

  1. ślinię się na tartacoś tam :D Ale chciałabym z tą konfiturą co w pierniku :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Co prawda pękam z przejedzenia, ale nie pogardziłabym tartaletką albo kostką piernika.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja to aktualnie nie moge patrzec na jedzenie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko pyszne, spróbowałabym mimo, że jestem już taaak najedzona, ale co tam do wieczora jeszcze zjem parę porcji ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  5. :) po świętach to już mnie tak nie kuszą te Twoje słodkości, ale jak tak przeglądałam przepisy w normalnym czasie to mi ślinka prawie ciekła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja po świętach też nie mogę już patrzeć na nic słodkiego :D

      Usuń