środa, 15 stycznia 2020

Tagiatelle z brokułami i papryką.

Podczas pobytu w Park Hotel Bydgoszcz tak mi zasmakowało Tagiatelle z brokułami i piersią z kurczaka, że postanowiłam odtworzyć to danie w domu. Z czystym sumieniem przyznam, że to restauracyjne jest lepsze, ale moje też jest dobre ;)

Tagiatelle z brokułami i papryką
Potrzebne składniki:
  • 10 ,,gniazd" tagiatelle
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duży brokuł
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 12 %
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie do miękkości. Tak samo robimy z brokułem.
  2. 2 łyżki masła przetapiamy, dodajemy 3 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka i 1/2 szklanki śmietany. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ugotowanego, odcedzonego brokuła. Rozduszamy.
  3. Polewamy sosem makaron, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę.
Smacznego!

13 komentarzy: