Podczas pobytu w Park Hotel Bydgoszcz tak mi zasmakowało Tagiatelle z brokułami i piersią z kurczaka, że postanowiłam odtworzyć to danie w domu. Z czystym sumieniem przyznam, że to restauracyjne jest lepsze, ale moje też jest dobre ;)
Potrzebne składniki:
- 10 ,,gniazd" tagiatelle
- 1 papryka czerwona
- 1 duży brokuł
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany 12 %
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie do miękkości. Tak samo robimy z brokułem.
- 2 łyżki masła przetapiamy, dodajemy 3 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka i 1/2 szklanki śmietany. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ugotowanego, odcedzonego brokuła. Rozduszamy.
- Polewamy sosem makaron, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę.
Smacznego!
Przepysznie wygląda;) A w smaku pewnie jeszcze lepsze!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie.
Usuńrównież uwielbiam odtwarzać w domu dania, które gdzieś jadłam:)
OdpowiedzUsuńa ta wersja mi się podoba:) zapisuję:)
Cieszę się:)
UsuńLubię połączenie makaronu, brokułów i kurczaka:) Idealne na rodzinny obiad. Przepysznie wygląda. Aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPyszny obiadek!
OdpowiedzUsuńO tak:)
UsuńJa poproszę wersję bez papryki bo nie nadążę z odczulaniem :D
OdpowiedzUsuńOk:)
Usuńoh widzę, że jest niesamowicie smaczne ^^
OdpowiedzUsuńZdecydowanie.
UsuńUwielbiam dania z brokułami,więc zapisuję sobie przepis.
OdpowiedzUsuń