Na Kopiec kreta miałam ochotę już od dłuższego czasu, aż w końcu przyszedł na niego czas. Przepis z Gotowaniezestylem. Pyszny ;)
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 500 ml schłodzonej śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 banany
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 tabliczki czekolady
Sposób wykonania:
- Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy masło i jogurt naturalny, tak, aby ciasto było średnio gęste. Mieszamy.
- Tortownicę smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 40-45 min. w 180 st. Zdejmujemy obudowę tortownicy, wcześniej obkrawając ciasto dookoła. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Wydrążamy ciasto ze środka na głębokość 0,5 cm, zostawiamy brzegi o grubości ok. 1 cm. Okruchy przekładamy do miski i kruszymy.
- Banany obieramy, kroimy wzdłuż, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cieście.
- Żelatynę zalewamy 4 łyżkami gorącej wody. Gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę kroimy w drobną kostkę.
- Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy żelatynę, miksujemy. Dorzucamy czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wykładamy na biszkopt, zostawiając ok. 1 cm od brzegów. Formujemy łyżką kopiec. Posypujemy wcześniej zostawionymi okruchami ciasta.
- Wstawiamy na min. 2 h do lodówki.
Smacznego!
Bardzo lubię to ciasto.
OdpowiedzUsuńależ takie ciasto musi być pyszne, mniam! Nawet teraz bym się nie oparła;)
OdpowiedzUsuńMiłego tygodnia
To ciasto musi być pyszne...muszę w końcu spróbować go zrobić - może na któreś spotkanie Czytaczy:)
OdpowiedzUsuńTakie kultowe ciasto, ale nigdy go jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto z bananami.
OdpowiedzUsuń