Często zdarza nam się tak, że mamy ochotę na smaczny obiad, ale wszystkie pomysły już nam się wyczerpały. Jako miłośniczka makaronów mam dziś dla Was pomysł na smaczny i niedrogi obiad. Makaron można przygotować z ulubionym farszem, a i tak zawsze będzie pyszny ;)
Potrzebne składniki:
- 50 rurek makaronu Rigatoni
- 1 średni brokuł
- 1 puszka kukurydzy
- sól, pieprz, papryka ostra do smaku
- 1 serek topiony z szynką mały
- trochę mleka/śmietany
- 20 dag sera żółtego w całości
- cebula, por
- 20-25 dag pieczarek
- masło
Sposób wykonania:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą.
- W tym czasie gotujemy różyczki brokuła prawie do miękkości,ale nie rozgotowujemy.
- Na maśle przesmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy starte pieczarki, następnie solimy, pieprzymy, dorzucamy ostrej papryki do smaku. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy odrobinę śmietany/mleka i czekamy aż się wszystko połączy. Dodajemy ugotowany brokuł, rozduszamy, dodajemy odcedzoną kukurydzę. Przekładamy do miski i zostawiamy do wystygnięcia.
- Faszerujemy ugotowany makaron przygotowanym farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym żółtym serem.
- Zapiekamy ok. ok. 15-20 min. w 180 st.
Smacznego !
smaczny pomysł, lubi takie obiady:)
OdpowiedzUsuńJa również ;)
UsuńAż mi ślinka pociekła. Tylko kukurydzę bym pominęła. Jakoś za nią nie przepadam. Dzięki za ciekawą inspirację.
OdpowiedzUsuńA to pamiętam, a ja znów uwielbiam ;)
UsuńWygląda i brzmi dobrze, choć mam pewne wątpliwości co by wyszło, gdybym sam spróbował to przyrządzić. Boje się ryzykować, najwyżej podrzucę pomysł siostrze :D
OdpowiedzUsuńMartyna sama robiła i jej wyszło, więc Tobie też na pewno się uda ;)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na farsz. Muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco ;)
UsuńAż zgłodniałam na noc :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że coś przekąsiłaś ;)
UsuńPyszny był taki makaronik:)
OdpowiedzUsuńJak już Tobie smakował to naprawdę musiał być dobry :D
Usuńale co z tym serkiem topionym?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, nie zauważyłam, że nie napisałam.
UsuńSerek topiony kroimy na drobne kawałki i dodajemy odrobinę mleka/śmietany do pieczarek.
Mniam, uwielbiam gdy w daniu są brokuły;]
OdpowiedzUsuńJa też, moje ulubione <3
Usuńuwielbiam takie makarony i aż się pośliniłam:)))
OdpowiedzUsuńNie dziwię Ci się, był przepyszny ;)
UsuńCiekawy przepis! Zapisałam i na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo.
Usuńtakie nadziane i zapiekane rurki bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńNie dziwię Ci się.
UsuńSuper przepis. Danie przemyślane do tego wygląda apetycznie i pewnie również tak smakuje. Musimy wprowadzić to do naszej oferty lunchowej. Dziękujemy za pomysł.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło.
UsuńJak już jesteśmy w tej kuchni to pytanie mam - czy macie jakieś pojemniki w swojej kuchni? Bo jeśli tak, to jestem bardzo ciekawa, jakie produkty możecie mi polecić. Myślę, że bardzo dobre można znaleźć sobie w ofercie na stronie https://seeyoo.pl/ . Wybierajcie, korzystajcie i zdecydujcie się na coś fajnego do Waszej kuchni. Lepiej wybierać dobre jakościowo produkty z tego względu na dłużej pozostaną w dobrej jakości, no i oczywiście będą dużo lepsze do tego, aby przechowywać w nich jedzenie.
OdpowiedzUsuńNo najpierw to trzeba mieć taką opcję, jak urządzona kuchnia. Przyznam, że interesuję się różnymi ofertami, jeśli chodzi o kuchnię i na ten moment spodobała mi się oferta Comitor . Sprawdzam katalogi i może wstępnie coś wybiorę.
OdpowiedzUsuń